odc. 58 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    400 g
  • jajko

    2 szt.
  • bułka tarta

    200 g
  • parmezan starty

    15 g
  • szynka parzona

    150 g
  • pieczarki

    150 g
  • gałka muszkatołowa mielona

  • ziele angielskie mielone

  • sos pomidorowy

    3/4 l
  • oliwki czarne Smak

  • olej

    15 ml
  • porto

    100 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat