Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości
400 g
jajko
2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
200 g
parmezan starty
15 g
szynka parzona
150 g
pieczarki
150 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
sos pomidorowy
3/4 l
oliwki czarne Smak
Sklep Prymat
olej
15 ml
porto
100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
2
Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
3
Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
4
Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
5
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
6
W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
7
Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
8
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
9
Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak