Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza quinoa

    200 g
  • masło

    30 g
  • olej

  • śmietana kremówka

    80-100 ml
  • pieczarki

    100 g
  • parmezan

    50 g
  • oregano

  • kolendra

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • pomidorki cherry

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Pieczarki kroimy w cienkie plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju z masłem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pieczarki i smażymy na tyle krótko by pieczarki pozostały białe.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Gdy pieczarki puszczą wodę, zdejmujemy je z patelni odcedzając.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
W garnku gotujemy osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć wsypujemy do niej kaszę.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie kaszę odcedzamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Pieczarki wykładamy na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażamy i dolewamy śmietanę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż śmietana zgęstnieje.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem foto
Wykładamy danie na talerze, dekorujemy plasterkami pomidorka sherry i posypujemy wszystko tartym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat