Przepis i sposób przygotowania na: kruche chiastka z chałwą
Użyłam greckiej chałwy z migdałami, w syrop z buraka zaopatruję się w Aldi (zdrowszy od cukru).
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać chałwę i dobrze rozgnieść i połączyć. Dodać żółtko, syrop i śmietanę (kwaśną) albo jogurt grecki i zagnieść na ciasto. Schłodzić.
Ciasto jest twarde i trudne do obróbki ale w piekarniku bardzo mięknie i rozlewa się pod wpływem temp. więc kształt ciastek nie musi być idealny. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia na blasze daleko od siebie, aby się nie zlały. Piec 12-15 min (należy pilnować bo łatwo się rumienią). Wyjąć z piekarnika, a z blachy zdejmować dopiero jak przestygną i stwardnieją.
Mają oryginalny nugatowy smak i są chrupiące. Polecam.