Kruche tartaletki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • masło

    100 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Masa makowa:

  • jajko

    3 sztuki
  • masa makowa

    1 puszka
  • jabłko

    1 sztuka
  • aromat rumowy

    3-4 krople
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    50 gramów
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • migdały prażone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1 godzinę włożyć do lodówki.

Masa makowa:

1 Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

2. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.

3. Do masła dodawać żółtka i ucierać. Dodawać po kolei starte jabłka, mąkę i proszek do pieczenia, aromat migdałowy oraz masę makową. Wszystko wymieszać łyżką.

4. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek.

5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek.

6. Wstawić na 5-6 minut do 180°C, do zezłocenia.

7. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i piec kolejne 20-30 minut.

8. Wystudzić i posypać uprażonymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 04.05.2015 21:26
Apetyczny makowiec
pajbek 04.05.2015 21:15
Musi być smaczna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat