Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tartaletki z makiem
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1 godzinę włożyć do lodówki.
Masa makowa:
1 Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
2. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.
3. Do masła dodawać żółtka i ucierać. Dodawać po kolei starte jabłka, mąkę i proszek do pieczenia, aromat migdałowy oraz masę makową. Wszystko wymieszać łyżką.
4. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek.
5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek.
6. Wstawić na 5-6 minut do 180°C, do zezłocenia.
7. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i piec kolejne 20-30 minut.
8. Wystudzić i posypać uprażonymi migdałami.