Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche tartaletki z makiem

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 150 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtko jajek 1 sztuka

Masa makowa:

jajko 3 sztuki
masa makowa 1 puszka
jabłko 1 sztuka
aromat rumowy 3-4 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 gramów
mąka ziemniaczana 2 łyżki
migdały prażone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tartaletki z makiem

Ciasto:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1 godzinę włożyć do lodówki.

Masa makowa:

1 Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

2. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.

3. Do masła dodawać żółtka i ucierać. Dodawać po kolei starte jabłka, mąkę i proszek do pieczenia, aromat migdałowy oraz masę makową. Wszystko wymieszać łyżką.

4. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek.

5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek.

6. Wstawić na 5-6 minut do 180°C, do zezłocenia.

7. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i piec kolejne 20-30 minut.

8. Wystudzić i posypać uprażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zuzu 04.08.2022 08:59
Czy taks masa nadawałaby się jako nadzienie do dużej tarty?
Doradca Smaku 04.08.2022 12:27
warto spróbować :)
Mama niejadka 04.05.2015 21:26
Apetyczny makowiec
pajbek 04.05.2015 21:15
Musi być smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak