Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe

Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 płaskiej łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • kawa zbożowa

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    130 g
  • biała czekolada

    150 g
  • czekolada mleczna

    150 g
  • masło miękkie

    4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
W dużej misce utrzeć masło, cukier i jajka. Dodać przesiana mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
Pokroić białą i mleczną czekoladę i dodać do masy. Całość przyprawić papryka ostrą i przyprawą do grzanego wina i piwa. Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz kawę zbożową. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać na nią ciasto łyżką w niewielkich porcjach i odstępach. Ciasteczka piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
Po wyjęciu ciastka oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z przyprawą do grzanego wina i piwa.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
Ciastka przed podaniem można udekorować kwaśną śmietaną i ulubionymi owocami sezonowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

IwonaDD 06.09.2014 14:57
połączenie idealne!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat