Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3

Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    200 ml
  • czekolada gorzka

    50 g
  • czekolada karmelowa

    100 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier puder

    80 g
  • jaja

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • laska wanilii

    1 szt.
  • cynamon Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej słonecznikowy

    60 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3 foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3 foto
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
Wszystkie produkty suche (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, cynamon) przesiewamy przez sito do miski. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i ziarna dodajemy do miski.
Krok 3 - Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3 foto
W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej) i dokładnie mieszamy. Następnie składniki suche łączymy z tymi mokrymi .
Krok 4 - Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3 foto
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do przygotowanych składników. Cześć czekolady możemy zostawić do dekoracji.
Dla zaostrzenia smaku do ciasta można dodać pieprz czarny świeżo mielony lub chili pieprz cayenne.
Foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika.
Krok 5 - Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3 foto
Muffinki są gotowe kiedy osiągną złocisty kolor. Aby mieć pewność, że są gotowe możemy użyć drewnianego patyczka (jeśli po wyjęciu z muffiny będzie wilgotny, oznacza to, że jeszcze chwilę musimy piec muffiny).
Po ok. 20 minutach wyjmujemy muffiny z piekarnika, posypujemy startą czekolada i cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

IZABELA29 01.10.2016 11:14
Pyszne do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat