Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
200 ml -
czekolada gorzka
50 g -
czekolada karmelowa
100 g -
mąka pszenna
250 g -
cukier puder
80 g -
jaja
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki -
laska wanilii
1 szt. -
cynamon Prymat
1,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej słonecznikowy
60 ml
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3
Kroki postępowania


Wszystkie produkty suche (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, cynamon) przesiewamy przez sito do miski. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i ziarna dodajemy do miski.


Dla zaostrzenia smaku do ciasta można dodać pieprz czarny świeżo mielony lub chili pieprz cayenne.
Foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika.

Po ok. 20 minutach wyjmujemy muffiny z piekarnika, posypujemy startą czekolada i cukrem pudrem.
Komentarze (1)