Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z czarnymi oliwkami i pikantnym sezamem
Sezam uprażyć na suchej patelni ok. 5 minut aż zmieni barwę na złoty, na koniec dodać łyżeczkę chili i wymieszać.
Przesianą mąkę z solą wsypać do miski, dodać wodę, oliwę i rozrobione drożdże, wymieszać. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Zostawić w misce na 1/2 godziny.
Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
Po 1/2 godziny ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłońmi wysmarowanymi w oliwie rozciągnąć je na placek o grubości ok. 1 cm. Posypać pokrojonymi oliwkami i sezamem, odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. z termoobiegiem ( u mnie w kuchence program do pieczenia pizzy )
Smacznego