Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Szpinak rozmrozić, świeży podsmażyć na patelni. Do szpinaku dodać rozdrobiony widelcem twaróg, trochę śmietany i/lub kremowego serka, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i tymiankiem, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem i gałką, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser. Połowę makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, przekładamy masą ze szpinaku, na to reszta makaronu. Całość przykrywamy sosem beszamelowym. Pieczemy około 30minut w temperaturze 180stopni.