Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos beszamelowy
-
masło
50 g -
mąka pszenna typ 500
50 g -
mleko
200 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Składniki
-
cukinia
1 sztuka -
bakłażan
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
oliwa
-
makaron
250 g (makaron na lasagne) -
szpinak świeży
80 g -
pomidory suszone Smak
-
ser kozi
100 g -
mozzarella
100 g (tarta)
Przepis i sposób przygotowania Jak zrobić warzywną lasagne?
W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną, zamieszać całość bardzo dokładnie, aż masło połączy się z mąką, i dodać zimne mleko.
Mieszać cały czas do momentu, aż sos zacznie się gotować. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na naczynie żaroodporne wyłożyć pokrojone w plasterki bakłażany i cukinię.
Posypać je solą morską – dzięki temu puszczą wodę. Polać je delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowane warzywa zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Kiedy wszystko jest już gotowe, można przejść do składania lasagne.
Do naczynia żaroodpornego włożyć składniki w kolejności: sos beszamelowy, suchy makaron,
umyty szpinak, pieczone warzywa, suszone pomidory, kozi ser, makaron i beszamel.
Dobrze jest zrobić tych warstw jak najwięcej, dzięki temu lasagne będzie wysoka.
Na samą górę posypać trochę startej mozzarelli i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się