Jak zrobić warzywną lasagne?

Jak zrobić warzywną lasagne?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos beszamelowy

  • masło

    50 g
  • mąka pszenna typ 500

    50 g
  • mleko

    200 ml
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa cała

Składniki

  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • sól morska

  • oliwa

  • makaron

    250 g (makaron na lasagne)
  • szpinak świeży

    80 g
  • pomidory suszone Smak

  • ser kozi

    100 g
  • mozzarella

    100 g (tarta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos beszamelowy
W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną, zamieszać całość bardzo dokładnie, aż masło połączy się z mąką, i dodać zimne mleko.
Mieszać cały czas do momentu, aż sos zacznie się gotować. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na naczynie żaroodporne wyłożyć pokrojone w plasterki bakłażany i cukinię.
Posypać je solą morską – dzięki temu puszczą wodę. Polać je delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowane warzywa zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Kiedy wszystko jest już gotowe, można przejść do składania lasagne.
Do naczynia żaroodpornego włożyć składniki w kolejności: sos beszamelowy, suchy makaron,
umyty szpinak, pieczone warzywa, suszone pomidory, kozi ser, makaron i beszamel.
Dobrze jest zrobić tych warstw jak najwięcej, dzięki temu lasagne będzie wysoka.
Na samą górę posypać trochę startej mozzarelli i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat