Jak zrobić warzywną lasagne?

Jak zrobić warzywną lasagne?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos beszamelowy

  • masło

    50 g
  • mąka pszenna typ 500

    50 g
  • mleko

    200 ml
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa cała

Składniki

  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • sól morska

  • oliwa z oliwek

  • makaron

    250 g (makaron na lasagne)
  • szpinak świeży

    80 g
  • pomidory suszone Smak

  • ser kozi

    100 g
  • mozzarella

    100 g (tarta)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sos beszamelowy
W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną, zamieszać całość bardzo dokładnie, aż masło połączy się z mąką, i dodać zimne mleko.
Mieszać cały czas do momentu, aż sos zacznie się gotować. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na naczynie żaroodporne wyłożyć pokrojone w plasterki bakłażany i cukinię.
Posypać je solą morską – dzięki temu puszczą wodę. Polać je delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowane warzywa zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Kiedy wszystko jest już gotowe, można przejść do składania lasagne.
Do naczynia żaroodpornego włożyć składniki w kolejności: sos beszamelowy, suchy makaron,
umyty szpinak, pieczone warzywa, suszone pomidory, kozi ser, makaron i beszamel.
Dobrze jest zrobić tych warstw jak najwięcej, dzięki temu lasagne będzie wysoka.
Na samą górę posypać trochę startej mozzarelli i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat