Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone polskie

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić kotleta mielonego? Bardzo prosto! Z tym dokładnie rozpisanym na kroki przepisem na mielonego uda Ci się to bez trudu.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bułka czerstwa 1 sztuka
jaja 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat wg uznania
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
olej do smażenia
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone polskie

Kotlety mielone to prawdziwy klasyk kuchni polskiej. Uwielbiamy zajadać się nimi na obiad. Jest nie tylko bardzo smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania danie, ale też bardzo ekonomiczne. Raz zrobiony zapas kotletów mielonych zwykle starcza też na parę obiadów :) 

Jak zrobić kotlety mielone?

1
Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju.
Krok 1 - Kotlety mielone polskie foto
2

Bułkę namoczyć w mleku, zmieszać z mięsem, dodać zgnieciony czosnek, jajko, przyprawy, podsmażoną cebulę. Wymieszać.

Krok 2 - Kotlety mielone polskie foto
3
Uformować koliste kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Kotlety mielone polskie foto
4

Kotlety mielone smażyć aż będą rumiane, ok 15 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Krok 4 - Kotlety mielone polskie foto

Tradycyjne kotlety mielone robimy zwykle w określony, bardzo podobny sposób. Warto jednak wypróbować rozmaite warianty wykorzystujące nieco inne metody przygotowania oraz dodatkowe składniki takie jak np. skwarki, papryka czerwona, ser żółty, pieczarki czy musztarda. 

Zobacz także te przepisy na kotlety mielone:

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Świat Herbaty i Kawy 28.12.2022 22:47
super przepis na mielonego, dziękuje
cookingangelika 21.02.2017 10:37
klasyka, ale za to jaka pyszna
Maragy 27.10.2016 09:11
Najlepsze :)
sharon18 25.02.2014 19:12
nie ma to jak tradycyjny smak :)
kris04 11.02.2014 21:54
Mam takie uwagi,że: 1. kotlety na 4 zdjęciu wyglądają na bardzo nasiąknięte tłuszczem. 2. W przepisie brak wody zimnej co jest dużym błędem.3.ilość cebuli na 1 zdjęciu jest powalająca do takiej ilości mięsa.4. Zdjęcie nr 2 to jakieś nieporozumienie...5. Po co czosnek i majeranek -czy chcemy sobie zafundować smak kiełbasy białej na patelni? ? 6.co to znaczy przyprawa do mięsa mielonego? i po co? W sumie to jakieś nieporozumienie. Absolutna pomyłka- to nie są polskie kotlety.
Amadeusz 19.01.2013 21:28
kocham mielone :p
zuzanna_z 14.06.2012 12:01
często goszczą na moim stole
Rybciia 26.04.2012 13:38
ja też lubię :-)
jeta72 24.03.2012 18:42
ja też bardzo lubię :-)
olkaaa 12.01.2012 07:57
bardzo lubię
ziutula
ziutula 02.12.2011 23:20
tradycyjne najlepsze...
Mysiunia 02.12.2011 15:32
bardzo smaczne:)
Lotar 01.12.2011 21:55
apetyczne :)
BernadettaP 01.12.2011 21:09
Reniu, nawet zwykłe kotlety u Ciebie wyglądają nieziemsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak