Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    2 szt. (oczyszczone)
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cukinia

    2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • pomidory

    3 szt. (pokrojona w kostkę)
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Bułkę tartą zmiksować lub utrzeć z posiekaną natką do momentu otrzymania jednolitej zielonej posypki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Obsmażone mięso posmarować musztardą.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Następnie obsypać posypką i piec 15 minut w temperaturze 160-180°C. Polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Na patelni, na której obsmażaliśmy mięso, zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wino, odparować do konsystencji sosu i dodać odrobinę masła.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać pomidory i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, skropić powstałym sosem i udekorować świeżymi kiełkami.
Doradca Smaku
Polecamy użyć do tego przepisu pomidorów malinowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat