Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 szt. (oczyszczone)
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
cukinia 2 szt.
koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki
masło 1/3 kostki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
olej rzepakowy (do smażenia)
pomidory 3 szt. (pokrojona w kostkę)
oliwa 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)

Porada

Polecamy użyć do tego przepisu pomidorów malinowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Kroki postępowania

1
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Bułkę tartą zmiksować lub utrzeć z posiekaną natką do momentu otrzymania jednolitej zielonej posypki.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
2
Obsmażone mięso posmarować musztardą.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
3
Następnie obsypać posypką i piec 15 minut w temperaturze 160-180°C. Polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
4
Na patelni, na której obsmażaliśmy mięso, zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wino, odparować do konsystencji sosu i dodać odrobinę masła.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
5
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać pomidory i doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
6
Polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, skropić powstałym sosem i udekorować świeżymi kiełkami.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak