Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    2 szt. (oczyszczone)
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cukinia

    2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • pomidory

    3 szt. (pokrojona w kostkę)
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Bułkę tartą zmiksować lub utrzeć z posiekaną natką do momentu otrzymania jednolitej zielonej posypki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Obsmażone mięso posmarować musztardą.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Następnie obsypać posypką i piec 15 minut w temperaturze 160-180°C. Polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Na patelni, na której obsmażaliśmy mięso, zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wino, odparować do konsystencji sosu i dodać odrobinę masła.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać pomidory i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
Polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, skropić powstałym sosem i udekorować świeżymi kiełkami.
Doradca Smaku
Polecamy użyć do tego przepisu pomidorów malinowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat