Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone gyros
Kotlety gyros przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią eksperymentować ze smakami. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z aromatycznymi przyprawami daje świetny efekt. Kotlety możemy przygotować także na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Wtedy zrezygnujmy z panierki i grillujmy je około 4 minut z każdej strony.
Kotlety gyros możesz podawać na wiele ulubionych sposobów - zdecyduj w jakiej formie smakują Ci najlepiej. To jak, przygotujesz kotlety gyros w domu?
KROK 1. Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i przyprawy gyros. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.