Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą

Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • soczewica zielona

    400 g
  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny mielony

  • bułka tarta

  • tymianek

  • oregano

  • sól morska

  • jajka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • olej rzepakowy

  • czosnek

    2 ząbki
  • masło klarowane

  • musztarda rosyjska

  • pomidorki koktajlowe

  • rukola

  • oliwki czarne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
Na klarowanym maśle smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wierzch mięsa smarujemy olejem, aby się nie przypaliło.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
Do miski wkładamy zmieloną łopatkę wieprzową, dodajemy oregano, tymianek, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, pieprz czarny mielony i odrobinę soli morskiej. Mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, przesmażoną cebulę z patelni i jajka. Wyrabiamy masę mięsną.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso ok. 45 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
Serwujemy z musztardą rosyjską, pomidorami koktajlowymi, rukolą i czarnymi oliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.05.2015 14:06
z soczewicą jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat