Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone Cioci Stasi

5.0
(102)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Mielone są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej :).

Składniki:

SKŁADNIKI

łopatka wieprzowa 400 gramów
szynka wieprzowa 200 gramów
słonina 100 gramów
cebula biała 1 sztuka
jajko małe 2 sztuki
kajzerka 1 sztuka

PRZYPRAWY

Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Cząber suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.3 łyżeczki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka

DODATKI

mleko 0.5 szklanki
bułka tarta 3 łyżki
olej do smażenia 30 mililitrów

Porada

Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone Cioci Stasi

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić kotlety mielone ze skwarkami
  • jak przygotować kotlety z mięsa mielonego

Do zrobienia dania możesz użyć suchej bułki. Wystarczy, że około 1-2 godzin wcześniej włożysz ją do mleka, żeby dobrze nasiąkła.

KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2. Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pozostały smalec możemy wykorzystać także do usmażenia kotletów mielonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak