Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone Cioci Stasi
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić kotlety mielone ze skwarkami
- jak przygotować kotlety z mięsa mielonego
Do zrobienia dania możesz użyć suchej bułki. Wystarczy, że około 1-2 godzin wcześniej włożysz ją do mleka, żeby dobrze nasiąkła.
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2. Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.
KROK 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.