Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kotlety mielone Cioci Stasi

5.0
(102)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Mielone są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej :).

Składniki:

SKŁADNIKI

łopatka wieprzowa
400 gramów
szynka wieprzowa
200 gramów
słonina
100 gramów
cebula biała
1 sztuka
jajko małe
2 sztuki
kajzerka
1 sztuka

PRZYPRAWY

Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka
Cząber suszony Prymat
0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
0.3 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 łyżeczka
Sklep Prymat

DODATKI

mleko
0.5 szklanki
bułka tarta
3 łyżki
olej do smażenia
30 mililitrów

Porada

Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone Cioci Stasi

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić kotlety mielone ze skwarkami
  • jak przygotować kotlety z mięsa mielonego

Do zrobienia dania możesz użyć suchej bułki. Wystarczy, że około 1-2 godzin wcześniej włożysz ją do mleka, żeby dobrze nasiąkła.

KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2. Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pozostały smalec możemy wykorzystać także do usmażenia kotletów mielonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak