Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kuskus Ahmeda

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 1 szklanka
cebula 1 sztuka
płatki migdałowe 1 garść
ras el hanout 0,5 łyżeczki
bulion 1 szklanka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kuskus Ahmeda

Przepis pochodzi od męża mojej koleżanki. Ras el hanout zawsze kupuję od jednego sprzedawcy lub proszę znajomych o przywiezienie. Można zastąpić mieszanką \'podlaska przyprawa orientalna\' lub goździkami, kardamonem, chilli, kolendrą, kuminem, gałką muszkatołową i kurkumą wymieszanymi w dowolnych proporcjach.


Kuskus przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ewentualnie wodę można zastąpić bulionem.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle, gdy będzie miękka wrzucamy migdały, rodzynki i przyprawy, podsmażamy 2-3 minuty, dolewamy ok 0,5 szkl wody. Dodajemy kuskus, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut.

Może stanowić dodatek do grillowanego mięsa bądź ryby, albo być samodzielnym daniem obiadowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak