Zupa-krem z soczewicy i pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    250 gram
  • marchew

    100 gram
  • seler naciowy

    100 gram
  • cebula biała

    0,5 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • liść laurowy

    1 szt
  • kolendra

    0,5 łyżeczki
  • imbir mielony

    szczypta
  • kurkuma mielona

    szczypta
  • bulion warzywny

    1 l
  • pomidory krojone z puszki

    350 gram
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • pietruszka zielona świeża

  • grzanki

  • oliwa

    2 łyżki
  • koper włoski

    0,5 mielony
  • parmezan

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę: dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, seler, drobno posiekany czosnek. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodać pomidory, wsypać umytą, przecedzoną soczewicę, dodać listek laurowy, kolendę i zalać gorącym bulionem. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.25-30min.Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie zmiksować całość na jednolity krem. Wcześniej należy wyjąć listek laurowy. Chwilkę podgotować. Gotowy krem doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący posypany serem-parmezan, zieloną pietruszką oraz z dodatkiem chrupiących grzanek. Ja bardzo lubię polać taką zupkę dodatkowo świeżą, aromatyzowaną oliwą.

Przed miksowaniem odłożyłam trochę całych ziarenek, które dodałam do zupy tuż przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 12.03.2012 17:26
oryginalne połączenie, podoba mi się
Justyna Jussstiii 02.03.2012 09:34
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat