Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych grzybów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 50 dkg
cebula 2 szt
włoszczyzna 1 pęczek
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
śmietana 12% 1/2 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych grzybów

Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zalać w ca­łości wrzącą osoloną wodą i ugotować z niej wywar. Odcedzić warzywa i zużyć je np. do sałatki na kolację. Grzyby przebrać, odrzucając nadpsute i robaczy­we, oczyścić, umyć starannie, odsączyć i drobno po­szatkować. Obraną cebulę opłukać, posiekać, wy­mieszać z grzybami, dodać masło, posolić i udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Połączyć je z wywarem, do którego można również przetrzeć ugotowane warzywa. Do wrzącej zupy wlać przesia­ną mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować zupę, odstawić z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po­dawać z dodatkiem makaronu lub z łazankami, posypaną dużą ilością posiekanej naci pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak