Zupa Minestrone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    200 gram
  • ziemniaki

    200 gram
  • seler naciowy

    150 gram
  • kalafior

    150 gram
  • fasolka szparagowa/z mrożonki/

    150 gram
  • papryka czerwona

    100 gram
  • por (białe części)

    150 gram
  • pomidor/może być z puszki/

    200 gram
  • szpinak świeży lub mrożony

    100 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • liść laurowy

    2 szt
  • bazylia

    0,5 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • zielona pietruszka

    0,5 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • dynia

    200 gram
  • groszek zielony

    150 gram
  • fasola

    100 gram
  • parmezan

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoska minestrone jest to zupa jarzynowa,którą przygotowuje się w ciągu całego roku.Do zupy używamy warzyw sezonowych,a kiedy ich brak wykorzystujemy mrożonki.
Dokładnie umyć wszystkie świeże jarzyny i pokroić w kostkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pora, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie warzywa mrożone i chwilę poddusić. Dodać pozostałe świeże warzywa,zmiksowane pomidory i zalać gorącym bulionem,doprawić solą i pieprzem do smaku.Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem gotowania dodać drobny makaron. Zupę podawać z tartym parmezanem,posypaną świeżą lub suszoną bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 09.09.2013 20:07
bardzo bogata w witaminy
MagdaXXX 18.08.2012 14:28
świetna zupka na pewno zrobie według twojego przepisu
Agata B 08.05.2012 15:31
musi być pyszna:)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat