Zielona sałatka z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pożywna i zdrowa - taka jest zielona sałatka z orzechami. Klikaj po przepis na pyszną sałatkę z awokado i szpinaku z sosem bazyliowym!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    1 sztuka
  • szpinak baby

    100 gramów
  • ser pleśniowy

    20 gramów
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • orzechy włoskie

    20 gramów
  • miód

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe awokado obieramy, kroimy wg. uznania np. w kostkę. Najłatwiej poznamy czy awokado jest dojrzałe po szypułce. Po lekkim naciśnięciu palcem, powinna bez problemu dać się usunąć. Więcej o awokado https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-przygotowac-awokado-do-spozycia-232

  2. Na suchą rozgrzaną patelnię wlewamy około 3 łyżki miodu i podgrzewamy na małym ogniu aż lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu dodajemy grubo siekane orzechy włoskie. Smażymy aż większość płynu odparuje. Studzimy na folii aluminiowej. Przed podaniem lekko kruszmy na mniejsze kawałki.

  3. Sos sałatkowy przygotujemy dodając do przyprawy sos sałatkowy bazyliowy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki wody.

  4. Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy karmelizowane orzechy, awokado, pokrojoną w cienkie piórka cebulę i mieszamy z sosem sałatkowym. Na koniec kruszymy w rękach na drobne kawałki ser typu lazur i całość lekko mieszamy. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat