Przepis i sposób przygotowania na: Zielona sałatka z orzechami
Sposób przygotowania:
-
Dojrzałe awokado obieramy, kroimy wg. uznania np. w kostkę. Najłatwiej poznamy czy awokado jest dojrzałe po szypułce. Po lekkim naciśnięciu palcem, powinna bez problemu dać się usunąć. Więcej o awokado https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-przygotowac-awokado-do-spozycia-232
-
Na suchą rozgrzaną patelnię wlewamy około 3 łyżki miodu i podgrzewamy na małym ogniu aż lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu dodajemy grubo siekane orzechy włoskie. Smażymy aż większość płynu odparuje. Studzimy na folii aluminiowej. Przed podaniem lekko kruszmy na mniejsze kawałki.
-
Sos sałatkowy przygotujemy dodając do przyprawy sos sałatkowy bazyliowy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki wody.
-
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy karmelizowane orzechy, awokado, pokrojoną w cienkie piórka cebulę i mieszamy z sosem sałatkowym. Na koniec kruszymy w rękach na drobne kawałki ser typu lazur i całość lekko mieszamy.