Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona sałatka z orzechami

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pożywna i zdrowa - taka jest zielona sałatka z orzechami. Klikaj po przepis na pyszną sałatkę z awokado i szpinaku z sosem bazyliowym!

Składniki:

awokado 1 sztuka
szpinak baby 100 gramów
ser pleśniowy 20 gramów
cebula czerwona 1/2 sztuki
orzechy włoskie 20 gramów
miód 3 łyżki
sok z cytryny z 1/2 owocu
sos

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona sałatka z orzechami

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe awokado obieramy, kroimy wg. uznania np. w kostkę. Najłatwiej poznamy czy awokado jest dojrzałe po szypułce. Po lekkim naciśnięciu palcem, powinna bez problemu dać się usunąć. Więcej o awokado https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-przygotowac-awokado-do-spozycia-232

  2. Na suchą rozgrzaną patelnię wlewamy około 3 łyżki miodu i podgrzewamy na małym ogniu aż lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu dodajemy grubo siekane orzechy włoskie. Smażymy aż większość płynu odparuje. Studzimy na folii aluminiowej. Przed podaniem lekko kruszmy na mniejsze kawałki.

  3. Sos sałatkowy przygotujemy dodając do przyprawy sos sałatkowy bazyliowy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki wody.

  4. Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy karmelizowane orzechy, awokado, pokrojoną w cienkie piórka cebulę i mieszamy z sosem sałatkowym. Na koniec kruszymy w rękach na drobne kawałki ser typu lazur i całość lekko mieszamy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak