Zero waste: Pesto z natki marchewki

Zero waste: Pesto z natki marchewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Pesto z natki marchewki to propozycja dla zwolenników koncepcji "zero waste", czyli nie marnowania żadnej ilości jedzenia. Po wykorzystaniu marchwi, zamiast wyrzucać natkę, w kilka-kilkanaście minut przygotujesz pyszne pesto, które możesz schować do lodówki i wykorzystać później do makaronu lub na kanapkę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda marchew z nacią

    1 pęczek
  • oliwa

    70 - 100 ml
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • orzechy nerkowca

    garść
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nać umyj i osusz. Czosnek obierz. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie na jednolitą masę. Następnie przełóż pesto do słoiczka i zalej wierzch odrobiną oliwy. Dzięki temu odetniesz dostęp tlenu i pesto nie ściemnieje.

ToNaturalne
Orzechy nerkowca można śmiało zastąpić innymi orzechami lub migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat