Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź marynowany

    200 g (w oleju)
  • czosnek

    6 ząbków
  • oliwa

    100 ml
  • puree

    3 łyżki (pomidorowe)
  • papryka ostra mielona

  • liść laurowy

  • ocet winny czerwony

    40 ml
  • wino białe wytrawne

    40 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Śledzia kroimy na dość duże kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Aby przygotować marynatę na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, siekamy drobno czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 1,5 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Następnie dodajemy puree pomidorowe,
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
... dolewamy wino i odrobinę octu.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, dodajemy liść laurowy i odrobione papryki ostrej, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 min.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
W międzyczasie przygotowane śledzie wkładamy do lodówki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Na koniec do marynaty dodajemy niewielką ilość oleju. Przekładamy marynatę do wystudzenia, a później na 5 minut do lodówki.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Schłodzone śledzie i marynatę wyciągamy z lodówki i jeżeli będziemy podawać od razu, to wykładamy śledzie z marynatą na talerze, a jeżeli potrawa ma być na później to wkładamy śledzie do marynaty i dajemy z powrotem do lodówki.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 19: Śledź marynowany Escabeche foto
Bon apetit.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat