Wyborna kaczka nadziewana wątróbką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1,5 kg
  • wątróbki drobiowe

    250 gram
  • jajko

    1 szt
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • rodzynki

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżi
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    wg.uznania
  • zioła

    wg.uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem,czosnkiem przeciśniętym i ziołami wg.własnego uznania.Odłożyć na noc do lodówki,żeby mięso przeszło przyprawami.Wątróbki oczyścić i bardzo drobno posiekać nożem.Dodać jajko,posiekaną pietruszkę,rodzynki i bułkę tartą.Całość dobrze wymieszać.Do masy dodać miękkie masło,doprawić solą i pieprzem i również zostawić do następnego dnia.Następnego dnia kaczkę nadziać farszem i zaszyć.Włożyć do naczynia żaroodpornego,dolać szklankę wody i piec w nagrzanym piekarniku do 190 st.C ok.2,5 godz.Co jakiś czas odkryć i polać wytwarzającym się sosem.Przed końcem ,odkryć na kilka minut,żeby się przyrumieniła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 31.07.2012 18:49
Oj tak- wyborna
Grażyna13 15.03.2012 09:33
Pyszna :)
IZABELA29 16.10.2011 18:58
kaczuszka to teraz rarytas
ben-ka 27.04.2011 07:37
Ostatnio mam chęć na kaczkę jakoś bardziej mi smakuje od kurczaka.
IZABELA29 17.04.2011 09:39
pyszna taka kaczka ,palce lizać i prosić o jeszcze.
IZABELA29 17.04.2011 09:39
pyszna taka kaczka ,palce lizać i prosić o jeszcze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat