Doradca Smaku IX: Polędwica wieprzowa w skorupce orzechowej, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Polędwica wieprzowa w skorupce orzechowej, odc. 15

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Polędwica wieprzowa to popularne i lubiane mięso na polskich stołach. Dzisiaj jej nowa odsłona: w skorupce orzechowej i w towarzystwie soczewicy. Oglądajcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • miód spadziowy

    50 mililitrów
  • polędwica wieprzowa

    300 gramów
  • masło

    1/3 kostki
  • orzechy włoskie

    40 gramów
  • cebula prażona

    20 gramów
  • grzyby suszone

    20 gramów
  • bułka tarta Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • soczewica

    200 gramów
  • pomidory pelati

    300 gramów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • świeże listki mizuny

    15 gramów

Do smaku:

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • cząber suszony Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy olej, miód, przyprawę do wieprzowiny i mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę wieprzową. Do osobnej miski wkładamy masło, dodajemy orzechy włoskie, prażoną cebulkę, suszone grzyby, bułkę tartą, doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Ręcznie mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę.

Rozgrzewamy patelnię, smażymy polędwicę z każdej strony. Polędwicę wykładamy, z wierzchu przykrywamy skorupką z orzechów i grzybów. Polędwicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z pozostałą po polędwicy marynatą. Na rozgrzaną marynatę dodajemy czosnek, cebulę, soczewicę, pomidory, kapary, doprawiamy pieprzem i solą morską, zmniejszamy ogień, doprawiamy cząbrem. Polędwicę wyciągamy z piekarnika.

Do oddzielnej miseczki nakładamy śmietanę, dodajemy łyżkę sosu z soczewicą i pomidorami, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do reszty sosu z pomidorów i soczewicy, mieszamy. Wyciągamy polędwicę z piekarnika. Na talerz wykładamy soczewicę z pomidorami. Polędwicę kroimy na 3 kawałki, nakładamy na soczewicę i pomidory. Na wierzch układamy świeże liście mizuny. Danie posypujemy pozostałymi orzechami włoskimi oraz prażoną cebulką.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.10.2018 15:20
Polędwiczka smakowita i kusząca,ciekawa propozycja;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat