odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    50 g
  • ser żółty

    4 plastry
  • szynka parzona

    4 plastry
  • bułka tarta

  • jajka

    2 szt.
  • natka pietruszki

  • przyprawa do kurczaka

  • musztarda kremska

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej

    20 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Miękkie masło ucieramy z posiekaną natką pietruszki, drobno posiekanym wcześniej czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Piersi z kurczaka delikatnie nacinamy robiąc „kieszonki” i równomiernie ubijamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Piersi smarujemy musztardą po czym układamy na niej szynkę, ser i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i zawijamy (pamiętając o podwinięciu końców).
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Zawinięte mięso spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Do miski wbijamy dwa jaja i roztrzepujemy je. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i przyprawę do kurczaka, mieszamy je ze sobą.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Przed panierowaniem przyprawiamy jeszcze mięso solą i pieprzem. Panierujemy mięso obtaczając je w najpierw w jajkach, a następnie w bułce z przyprawą.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i masła. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i obsmażamy powoli z każdej strony, łącznie ok. 4 - 5 minut. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobinę tłuszczem z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 – 190 stopni na ok. 11 minut (zależnie od grubości de volaille’a).
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
Wyjmujemy mięso z piekarnika usuwamy wykałaczki i de volaille jest gotowy do podania. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwuś1982 06.01.2016 13:51
Na jaka temperature nastawic piekarnik?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat