Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Surówka:
-
kapusta kiszona
200 g -
jabłko
1/3 szt. -
marchewki
2 szt. -
cebula biała
1 szt. -
pietruszka
2 łyżeczki -
olej
2 łyżeczki -
woda
30 ml -
cukier
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sos:
-
majonez
150 g -
sok z połowy cytryny
-
mleko
40 ml -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżeczka -
krem chrzanowy Smak
4 łyżeczki -
Cebula suszona Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Puree z zielonego groszku:
-
groszek mrożony
200 g -
masło
50 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
kolendra posiekana
3 łyżeczki -
sok z 1/4 cytryny
Paluszki rybne:
-
dorsz
400 g -
mąka
-
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
Koperek suszony Prymat
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Do smażenia:
-
olej
-
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Paluszki rybne wg Piotra Ogińskiego
Do miseczki przekładamy kapustę, marchew, pietruszkę, cebulę, starte jabłko oraz dodajemy olej. W drugiej miseczce, w wodzie rozpuszczamy sól z pieprzem i cukrem, po czym całość wlewamy do surówki, którą dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum 20 minut.
W tym czasie do miski przekładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, musztardę, krem chrzanowy, suszoną cebulę oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Następnie mrożony groszek gotujemy we wrzątku przez 4-5 minut, aż zmięknie.
Do miski przekładamy masło, sól, pieprz, kolendrę, sok z cytryny, dodajemy groszek i całość ugniatamy widelcem na puree.
Dorsza kroimy w 10 cm paluszki o grubości 2-3 cm, rybę solimy oraz pieprzymy.
Do bułki tartej dodajemy koperek i dokładnie mieszamy, a jajko solimy. W tak przygotowanej panierce panierujemy rybę, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z koperkiem.
Paluszki rybne smażymy na oleju z dodatkiem sody, przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Na talerz wykładamy puree z zielonego groszku, surówkę, sos, a na górze układamy paluszki rybne i podajemy. Smacznego!
Komentarze (0)