Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Paluszki rybne wg Piotra Ogińskiego
Do miseczki przekładamy kapustę, marchew, pietruszkę, cebulę, starte jabłko oraz dodajemy olej. W drugiej miseczce, w wodzie rozpuszczamy sól z pieprzem i cukrem, po czym całość wlewamy do surówki, którą dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum 20 minut.
W tym czasie do miski przekładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, musztardę, krem chrzanowy, suszoną cebulę oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Następnie mrożony groszek gotujemy we wrzątku przez 4-5 minut, aż zmięknie.
Do miski przekładamy masło, sól, pieprz, kolendrę, sok z cytryny, dodajemy groszek i całość ugniatamy widelcem na puree.
Dorsza kroimy w 10 cm paluszki o grubości 2-3 cm, rybę solimy oraz pieprzymy.
Do bułki tartej dodajemy koperek i dokładnie mieszamy, a jajko solimy. W tak przygotowanej panierce panierujemy rybę, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z koperkiem.
Paluszki rybne smażymy na oleju z dodatkiem sody, przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Na talerz wykładamy puree z zielonego groszku, surówkę, sos, a na górze układamy paluszki rybne i podajemy. Smacznego!