Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Paluszki rybne wg Piotra Ogińskiego

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Paluszki rybne, lub fish fingers, w chrupiącej panierce z koperkiem. Do tego puree z zielonego groszku, sałatka z kapusty kiszonej i delikatny sos cytrynowo-chrzanowy. Obiadek jak się patrzy.

Składniki:

Surówka:

kapusta kiszona
200 g
jabłko
1/3 szt.
marchewki
2 szt.
cebula biała
1 szt.
pietruszka
2 łyżeczki
olej
2 łyżeczki
woda
30 ml
cukier
2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Sos:

majonez
150 g
sok z połowy cytryny
mleko
40 ml
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
krem chrzanowy Smak
4 łyżeczki
Cebula suszona Prymat
1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Puree z zielonego groszku:

groszek mrożony
200 g
masło
50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
kolendra posiekana
3 łyżeczki
sok z 1/4 cytryny

Paluszki rybne:

dorsz
400 g
mąka
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
Koperek suszony Prymat
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Do smażenia:

olej
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Paluszki rybne wg Piotra Ogińskiego

Do miseczki przekładamy kapustę, marchew, pietruszkę, cebulę, starte jabłko oraz dodajemy olej. W drugiej miseczce, w wodzie rozpuszczamy sól z pieprzem i cukrem, po czym całość wlewamy do surówki, którą dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum 20 minut.

W tym czasie do miski przekładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, musztardę, krem chrzanowy, suszoną cebulę oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Następnie mrożony groszek gotujemy we wrzątku przez 4-5 minut, aż zmięknie.

Do miski przekładamy masło, sól, pieprz, kolendrę, sok z cytryny, dodajemy groszek i całość ugniatamy widelcem na puree.

Dorsza kroimy w 10 cm paluszki o grubości 2-3 cm, rybę solimy oraz pieprzymy.

Do bułki tartej dodajemy koperek i dokładnie mieszamy, a jajko solimy. W tak przygotowanej panierce panierujemy rybę, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z koperkiem.

Paluszki rybne smażymy na oleju z dodatkiem sody, przez ok. 2 minuty z każdej strony.

Na talerz wykładamy puree z zielonego groszku, surówkę, sos, a na górze układamy paluszki rybne i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak