Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina słodko-kwaśna, DS XIX odc. 27
Azjatycki przepis na obiad wieprzowina słodko-kwaśna sprawdzi się na wiele okazji: lunch ze znajomymi, obiad dla rodziny czy też kolacja dla pary. Ten pomysł na makaron ryżowy szybko stanie się Twoim ulubionym daniem.
Przygotowanie wieprzowiny słodko-kwaśnej z makaronem ryżowym
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na wolnym ogniu podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy imbir mielony. Powoli smażymy, dolewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy, paprykę węgierską oraz sos Sriracha. Dolewamy odrobinę wody. Powoli gotujemy.
Polędwiczkę wieprzową kroimy na kawałki i wkładamy do miski, solimy i mieszamy. Dodajemy pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i wrzucamy na bardzo gorącą patelnię. Mięso smażymy porcjami aby patelnia nie straciła temperatury. Na usmażone mięso dodajemy dwie łyżki gotowego sosu z patelni.
Zalewamy gorącą wodą makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz nakładamy makaron, układamy kawałki mięsa i polewamy gotowym sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.