Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Polędwica w sosie sojowym, odc. 29
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę miodową, olej sezamowy, sos sojowy. Ziarna pieprzu zielonego ucieramy w moździerzu i dodajemy do marynaty. Całość mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę i marynujemy przez godzinę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony, na złoty kolor, polewając jedną łyżką marynaty. Polędwicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
Czosnek kroimy w plastry, chili siekamy, kapusty pak choi przecinamy na pół i smażymy z każdej strony na tłuszczu, który pozostał po obsmażeniu mięsa, dodajemy czosnek, ½ papryczki chili i orzeszki nerkowca. Całość smażymy, mieszając. Dodajemy pozostałą marynatę na kapustę pak choi i smażymy z dwóch stron, tak aby kapusta byłą wciąż chrupiąca (czyli nie za długo, jakieś 4–6 minut).
Sałatka
Do miski wsypujemy kiełki soi, kiełki słonecznika, drugą połowę posiekanej papryczki chili, sok z marynowanego imbiru (kilka kropel) oraz posiekany, marynowany imbir. Wlewamy oliwę, kolendrę siekamy i dodajemy do sałatki, doprawiamy solą morską i czarnuszką.
Po upływie 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na parę minut by odpoczęło. Mięso kroimy w plastry.
Na talerz wykładamy kapustę pak choi wraz z dodatkami, na kapuście układamy 3 kawałki polędwicy. Do małej salaterki wkładamy sałatkę i układamy na talerzu. Dekorujemy gałązką świeżej kolendry.