Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Polędwica w sosie sojowym, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(131)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Polędwica w sosie sojowym z kapustą pak-choi to propozycja obiadowa rodem z Azji. W naszym przepisie użyliśmy polędwicy wieprzowej, ale można ją zastąpić polędwicą cielęcą lub kurczakiem. Istotnymi elementami, które podkreślą smak tego dania są: marynowany imbir, papryczka chili i czarnuszka.

Składniki:

olej rzepakowy 50 ml
Musztarda miodowa Prymat 3 łyżeczki
olej sezamowy 15 ml
sos sojowy 30 ml
polędwica wieprzowa 1 szt.
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt.
kapusta pak choi 2 szt.
orzechy nerkowca 30 g

Sałatka:

kiełki soi 100 g
kiełki słonecznika 30 g
papryczka chili ½ szt.
imbir marynowany 20 g
oliwa 40 ml
kolendra 1 pęczek

Do smaku:

Pieprz zielony ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

Patelnia, na której będziemy obsmażać polędwicę musi być dobrze nagrzana, aby pory mięsa dobrze się zamknęły. Poziom nagrzania patelni możemy sprawdzić wrzucając na nią kropelki wody – jeśli kropelki syczą i parują, to możemy śmiało obsmażać mięso. Mięso po obróbce termicznej (smażenie lub pieczenie) powinno „odpocząć”. Oznacza to, że powinniśmy je odstawić na kilka minut, aby soki wewnątrz się połączyły – uzyskamy w ten sposób więcej smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Polędwica w sosie sojowym, odc. 29

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę miodową, olej sezamowy, sos sojowy. Ziarna pieprzu zielonego ucieramy w moździerzu i dodajemy do marynaty. Całość mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę i marynujemy przez godzinę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony, na złoty kolor, polewając jedną łyżką marynaty. Polędwicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.

Czosnek kroimy w plastry, chili siekamy, kapusty pak choi przecinamy na pół i smażymy z każdej strony na tłuszczu, który pozostał po obsmażeniu mięsa, dodajemy czosnek, ½ papryczki chili i orzeszki nerkowca. Całość smażymy, mieszając. Dodajemy pozostałą marynatę na kapustę pak choi i smażymy z dwóch stron, tak aby kapusta byłą wciąż chrupiąca (czyli nie za długo, jakieś 4–6 minut).

Sałatka

Do miski wsypujemy kiełki soi, kiełki słonecznika, drugą połowę posiekanej papryczki chili, sok z marynowanego imbiru (kilka kropel) oraz posiekany, marynowany imbir. Wlewamy oliwę, kolendrę siekamy i dodajemy do sałatki, doprawiamy solą morską i czarnuszką.

Po upływie 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na parę minut by odpoczęło. Mięso kroimy w plastry.

Na talerz wykładamy kapustę pak choi wraz z dodatkami, na kapuście układamy 3 kawałki polędwicy. Do małej salaterki wkładamy sałatkę i układamy na talerzu. Dekorujemy gałązką świeżej kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:49
Smakowite mięsko i do tego ta pyszna sałatka z kiełkami, pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak