Doradca Smaku X: Polędwica w sosie sojowym, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Polędwica w sosie sojowym, odc. 29

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Polędwica w sosie sojowym z kapustą pak-choi to propozycja obiadowa rodem z Azji. W naszym przepisie użyliśmy polędwicy wieprzowej, ale można ją zastąpić polędwicą cielęcą lub kurczakiem. Istotnymi elementami, które podkreślą smak tego dania są: marynowany imbir, papryczka chili i czarnuszka.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    50 ml
  • musztarda miodowa

    3 łyżeczki
  • olej sezamowy

    15 ml
  • sos sojowy

    30 ml
  • polędwica wieprzowa

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt.
  • kapusta pak choi

    2 szt.
  • orzechy nerkowca

    30 g

Sałatka:

  • kiełki soi

    100 g
  • kiełki słonecznika

    30 g
  • papryczka chili

    ½ szt.
  • imbir marynowany

    20 g
  • oliwa

    40 ml
  • kolendra

    1 pęczek

Do smaku:

  • pieprz zielony ziarnisty

  • sól morska

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę miodową, olej sezamowy, sos sojowy. Ziarna pieprzu zielonego ucieramy w moździerzu i dodajemy do marynaty. Całość mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę i marynujemy przez godzinę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony, na złoty kolor, polewając jedną łyżką marynaty. Polędwicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.

Czosnek kroimy w plastry, chili siekamy, kapusty pak choi przecinamy na pół i smażymy z każdej strony na tłuszczu, który pozostał po obsmażeniu mięsa, dodajemy czosnek, ½ papryczki chili i orzeszki nerkowca. Całość smażymy, mieszając. Dodajemy pozostałą marynatę na kapustę pak choi i smażymy z dwóch stron, tak aby kapusta byłą wciąż chrupiąca (czyli nie za długo, jakieś 4–6 minut).

Sałatka

Do miski wsypujemy kiełki soi, kiełki słonecznika, drugą połowę posiekanej papryczki chili, sok z marynowanego imbiru (kilka kropel) oraz posiekany, marynowany imbir. Wlewamy oliwę, kolendrę siekamy i dodajemy do sałatki, doprawiamy solą morską i czarnuszką.

Po upływie 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na parę minut by odpoczęło. Mięso kroimy w plastry.

Na talerz wykładamy kapustę pak choi wraz z dodatkami, na kapuście układamy 3 kawałki polędwicy. Do małej salaterki wkładamy sałatkę i układamy na talerzu. Dekorujemy gałązką świeżej kolendry.

Doradca Smaku
Patelnia, na której będziemy obsmażać polędwicę musi być dobrze nagrzana, aby pory mięsa dobrze się zamknęły. Poziom nagrzania patelni możemy sprawdzić wrzucając na nią kropelki wody – jeśli kropelki syczą i parują, to możemy śmiało obsmażać mięso. Mięso po obróbce termicznej (smażenie lub pieczenie) powinno „odpocząć”. Oznacza to, że powinniśmy je odstawić na kilka minut, aby soki wewnątrz się połączyły – uzyskamy w ten sposób więcej smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.04.2019 09:49
Smakowite mięsko i do tego ta pyszna sałatka z kiełkami, pychota.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat