Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Żeberka:
-
żeberka wieprzowe
1 kilogram -
woda
3 litry -
cebula biała
1 sztuka -
marchewka
2 sztuki -
pietruszka
2 sztuki -
seler
1 sztuka -
Ziele angielskie całe Prymat
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Marynata:
-
olej sezamowy
3 łyżki -
sos kabayaki
3 łyżki -
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki -
Pieprz ognisty mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
czosnek
2 ząbki -
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
3 łyżeczki -
Czarnuszka nasiona Prymat
0.5 łyżeczki
Warzywa:
-
żółta fasolka szparagowa
200 gramów -
cebula czerwona
0.5 sztuki -
czerwona papryczka chili
0.5 sztuki -
zielona papryka
0.5 sztuki -
papryka czerwona
0.5 sztuki -
żółta papryka
0.5 sztuki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
świeża kolendra
1 pęczek
Do smaku:
-
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4
1. Żeberka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, a następnie razem z pozostałymi warzywami i przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie, ok. 2,5 – 3 godziny.
2. Gotujemy fasolkę szparagową.
3. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej sezamowy oraz sos kabayaki. Dodajemy musztardę sarepską i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem ognistym.
4. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, a na koniec ucieramy końcówką noża.
5. Do marynaty dodajemy czosnek oraz doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej. Ponownie dokładnie mieszamy.
6. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej schłodzone żeberka. Na mięso wykładamy marynatę i rozprowadzamy ją dokładnie pędzelkiem. Żeberka w marynacie posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.
7. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili w cienkie plastry, pozostałe papryki w paski. Wystudzoną fasolkę szparagową kroimy na 2-3 części.
8. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, papryki oraz papryczkę chili. Całość mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i czarnym pieprzem. Po chwili dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.
9. Gdy warzywa się smażą, siekamy kolendrę i wrzucamy ją do woka. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Sposób podania:
Aromatyczne żeberka podajemy z kolorowymi warzywami.
Czarnuszka idealnie sprawdza się w wielu azjatyckich daniach. Jest świetnym zamiennikiem czarnego pieprzu.![]()
Komentarze (0)