Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(68)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukasz pomysłu na sycący obiad w chińskim stylu? Wypróbuj przepis autorstwa Roberta Sowy na wyśmienite żeberka po azjatycku z paprykami i fasolką. 

Składniki:

Żeberka:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
woda 3 litry
cebula biała 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Marynata:

olej sezamowy 3 łyżki
sos kabayaki 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
Pieprz ognisty mielony Prymat 0.5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 3 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 0.5 łyżeczki

Warzywa:

żółta fasolka szparagowa 200 gramów
cebula czerwona 0.5 sztuki
czerwona papryczka chili 0.5 sztuki
zielona papryka 0.5 sztuki
papryka czerwona 0.5 sztuki
żółta papryka 0.5 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
świeża kolendra 1 pęczek

Do smaku:

Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Czarnuszka idealnie sprawdza się w wielu azjatyckich daniach. Jest świetnym zamiennikiem czarnego pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4

1. Żeberka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, a następnie razem z pozostałymi warzywami i przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie, ok. 2,5 – 3 godziny.

2. Gotujemy fasolkę szparagową.

3. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej sezamowy oraz sos kabayaki. Dodajemy musztardę sarepską i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem ognistym.

4. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, a na koniec ucieramy końcówką noża.

5. Do marynaty dodajemy czosnek oraz doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej. Ponownie dokładnie mieszamy.

6. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej schłodzone żeberka. Na mięso wykładamy marynatę i rozprowadzamy ją dokładnie pędzelkiem. Żeberka w marynacie posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

7. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili w cienkie plastry, pozostałe papryki w paski. Wystudzoną fasolkę szparagową kroimy na 2-3 części.

8. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, papryki oraz papryczkę chili. Całość mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i czarnym pieprzem. Po chwili dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.

9. Gdy warzywa się smażą, siekamy kolendrę i wrzucamy ją do woka. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Sposób podania:

Aromatyczne żeberka podajemy z kolorowymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak