odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szukasz pomysłu na sycący obiad w chińskim stylu? Wypróbuj przepis autorstwa Roberta Sowy na wyśmienite żeberka po azjatycku z paprykami i fasolką. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Żeberka:

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • woda

    3 litry
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Marynata:

  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • sos kabayaki

    3 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżeczki
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    3 łyżeczki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    0.5 łyżeczki

Warzywa:

  • żółta fasolka szparagowa

    200 gramów
  • cebula czerwona

    0.5 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • zielona papryka

    0.5 sztuki
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • żółta papryka

    0.5 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • świeża kolendra

    1 pęczek

Do smaku:

  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Żeberka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, a następnie razem z pozostałymi warzywami i przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie, ok. 2,5 – 3 godziny.

2. Gotujemy fasolkę szparagową.

3. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej sezamowy oraz sos kabayaki. Dodajemy musztardę sarepską i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem ognistym.

4. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, a na koniec ucieramy końcówką noża.

5. Do marynaty dodajemy czosnek oraz doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej. Ponownie dokładnie mieszamy.

6. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej schłodzone żeberka. Na mięso wykładamy marynatę i rozprowadzamy ją dokładnie pędzelkiem. Żeberka w marynacie posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

7. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili w cienkie plastry, pozostałe papryki w paski. Wystudzoną fasolkę szparagową kroimy na 2-3 części.

8. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, papryki oraz papryczkę chili. Całość mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i czarnym pieprzem. Po chwili dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.

9. Gdy warzywa się smażą, siekamy kolendrę i wrzucamy ją do woka. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Sposób podania:

Aromatyczne żeberka podajemy z kolorowymi warzywami.

Doradca Smaku
Czarnuszka idealnie sprawdza się w wielu azjatyckich daniach. Jest świetnym zamiennikiem czarnego pieprzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat