Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(68)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukasz pomysłu na sycący obiad w chińskim stylu? Wypróbuj przepis autorstwa Roberta Sowy na wyśmienite żeberka po azjatycku z paprykami i fasolką. 

Składniki:

Żeberka:

żeberka wieprzowe
1 kilogram
woda
3 litry
cebula biała
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
pietruszka
2 sztuki
seler
1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Marynata:

olej sezamowy
3 łyżki
sos kabayaki
3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat

Warzywa:

żółta fasolka szparagowa
200 gramów
cebula czerwona
0.5 sztuki
czerwona papryczka chili
0.5 sztuki
zielona papryka
0.5 sztuki
papryka czerwona
0.5 sztuki
żółta papryka
0.5 sztuki
olej rzepakowy
2 łyżki
świeża kolendra
1 pęczek

Do smaku:

Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Porada

Czarnuszka idealnie sprawdza się w wielu azjatyckich daniach. Jest świetnym zamiennikiem czarnego pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4

1. Żeberka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, a następnie razem z pozostałymi warzywami i przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie, ok. 2,5 – 3 godziny.

2. Gotujemy fasolkę szparagową.

3. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej sezamowy oraz sos kabayaki. Dodajemy musztardę sarepską i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem ognistym.

4. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, a na koniec ucieramy końcówką noża.

5. Do marynaty dodajemy czosnek oraz doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej. Ponownie dokładnie mieszamy.

6. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej schłodzone żeberka. Na mięso wykładamy marynatę i rozprowadzamy ją dokładnie pędzelkiem. Żeberka w marynacie posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

7. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili w cienkie plastry, pozostałe papryki w paski. Wystudzoną fasolkę szparagową kroimy na 2-3 części.

8. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, papryki oraz papryczkę chili. Całość mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i czarnym pieprzem. Po chwili dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.

9. Gdy warzywa się smażą, siekamy kolendrę i wrzucamy ją do woka. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Sposób podania:

Aromatyczne żeberka podajemy z kolorowymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak