Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Żeberka po azjatycku z paprykami, odc. 4
1. Żeberka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, a następnie razem z pozostałymi warzywami i przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie, ok. 2,5 – 3 godziny.
2. Gotujemy fasolkę szparagową.
3. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej sezamowy oraz sos kabayaki. Dodajemy musztardę sarepską i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem ognistym.
4. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, a na koniec ucieramy końcówką noża.
5. Do marynaty dodajemy czosnek oraz doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej. Ponownie dokładnie mieszamy.
6. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej schłodzone żeberka. Na mięso wykładamy marynatę i rozprowadzamy ją dokładnie pędzelkiem. Żeberka w marynacie posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.
7. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili w cienkie plastry, pozostałe papryki w paski. Wystudzoną fasolkę szparagową kroimy na 2-3 części.
8. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, papryki oraz papryczkę chili. Całość mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i czarnym pieprzem. Po chwili dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.
9. Gdy warzywa się smażą, siekamy kolendrę i wrzucamy ją do woka. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Sposób podania:
Aromatyczne żeberka podajemy z kolorowymi warzywami.