Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony karczek wieprzowy z warzywami, odc. 8
1. Zaczynamy od marynaty. Do miski wlewamy: olej sezamowy, sos sojowy i olej rzepakowy. Wsypujemy imbir mielony, dodajemy syrop klonowy, musztardę jalapeno i łączymy całość.
2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dokładnie je nacieramy. Zamarynowane odkładamy na kilka godzin. Pamiętajmy, aby co jakiś czas obracać je na drugą stronę. Mięso najlepiej marynować całą noc.
3. Zamarynowane mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy dodatkowo marynatą, a pozostałą jej część odkładamy, aby polać mięso jeszcze raz w trakcie pieczenia. Karczek pieczemy minimum godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
4. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować warzywa. Czosnek i papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Siekamy liście kapusty pak choi. Grzyby shitake przekrajamy na połówki a większe na ćwiartki. Grzyby shimeji rozdzielamy.
5. Do woka rozgrzanego z olejem rzepakowym i olejem sezamowym wrzucamy czosnek, rozgniecioną w dłoniach cebulę oraz papryczki chili. Po chwili dodajemy grzyby i dokładnie mieszamy całość. Smażymy do 5 minut.
6. Do woka wrzucamy kapustę i mieszamy z zawartością woka. Doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej i sosem kabayaki. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
7. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby chwilę odpoczęło.
8. Siekamy szczypiorek.
Sposób podania:
Na talerzu układamy pokrojony w małe kawałki karczek wieprzowy oraz warzywa z azjatyckimi grzybami. Kimchi przekładamy do miseczki. Mięso posypujemy szczypiorkiem oraz czarnuszką.