Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Pieczony karczek wieprzowy z warzywami, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(69)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na pyszny i sycący obiad z azjatycką nutą! Zobacz sprawdzony przepis na karczek wieprzowy z piekarnika ze smażonymi warzywami.

Składniki:

Składniki:

karczek wieprzowy 1 kilogram

Marynata:

olej sezamowy 1 łyżka
sos sojowy 3 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
syrop klonowy 2 łyżki
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżeczki

Warzywa:

czosnek 2 ząbki
czerwona papryczka chili 0.5 sztuki
zielona papryczka chili 0.5 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
kapusta pak choi 2 sztuki
mieszanka grzybów azjatyckich 400 gramów
olej rzepakowy 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka
sos kabayaki 3 łyżki

Do dekoracji:

szczypiorek 0.5 pęczka
kimchi 200 gramów
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Jeśli zostanie nam trochę marynaty, możemy wykorzystać ją do smażonych warzyw z grzybami.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony karczek wieprzowy z warzywami, odc. 8

1. Zaczynamy od marynaty. Do miski wlewamy: olej sezamowy, sos sojowy i olej rzepakowy. Wsypujemy imbir mielony, dodajemy syrop klonowy, musztardę jalapeno i łączymy całość.

2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dokładnie je nacieramy. Zamarynowane odkładamy na kilka godzin. Pamiętajmy, aby co jakiś czas obracać je na drugą stronę. Mięso najlepiej marynować całą noc.

3. Zamarynowane mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy dodatkowo marynatą, a pozostałą jej część odkładamy, aby polać mięso jeszcze raz w trakcie pieczenia. Karczek pieczemy minimum godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

4. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować warzywa. Czosnek i papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Siekamy liście kapusty pak choi. Grzyby shitake przekrajamy na połówki a większe na ćwiartki. Grzyby shimeji rozdzielamy. 

5. Do woka rozgrzanego z olejem rzepakowym i olejem sezamowym wrzucamy czosnek, rozgniecioną w dłoniach cebulę oraz papryczki chili. Po chwili dodajemy grzyby i dokładnie mieszamy całość. Smażymy do 5 minut.

6. Do woka wrzucamy kapustę i mieszamy z zawartością woka. Doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej i sosem kabayaki. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

7. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby chwilę odpoczęło.

8. Siekamy szczypiorek.

Sposób podania:

Na talerzu układamy pokrojony w małe kawałki karczek wieprzowy oraz warzywa z azjatyckimi grzybami. Kimchi przekładamy do miseczki. Mięso posypujemy szczypiorkiem oraz czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak