odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Pieczony karczek wieprzowy z warzywami, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pomysł na pyszny i sycący obiad z azjatycką nutą! Zobacz sprawdzony przepis na karczek wieprzowy z piekarnika ze smażonymi warzywami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karczek wieprzowy

    1 kilogram

Marynata:

  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki

Warzywa:

  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • zielona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • kapusta pak choi

    2 sztuki
  • mieszanka grzybów azjatyckich

    400 gramów
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • sos kabayaki

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • kimchi

    200 gramów
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zaczynamy od marynaty. Do miski wlewamy: olej sezamowy, sos sojowy i olej rzepakowy. Wsypujemy imbir mielony, dodajemy syrop klonowy, musztardę jalapeno i łączymy całość.

2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dokładnie je nacieramy. Zamarynowane odkładamy na kilka godzin. Pamiętajmy, aby co jakiś czas obracać je na drugą stronę. Mięso najlepiej marynować całą noc.

3. Zamarynowane mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy dodatkowo marynatą, a pozostałą jej część odkładamy, aby polać mięso jeszcze raz w trakcie pieczenia. Karczek pieczemy minimum godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

4. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować warzywa. Czosnek i papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Siekamy liście kapusty pak choi. Grzyby shitake przekrajamy na połówki a większe na ćwiartki. Grzyby shimeji rozdzielamy. 

5. Do woka rozgrzanego z olejem rzepakowym i olejem sezamowym wrzucamy czosnek, rozgniecioną w dłoniach cebulę oraz papryczki chili. Po chwili dodajemy grzyby i dokładnie mieszamy całość. Smażymy do 5 minut.

6. Do woka wrzucamy kapustę i mieszamy z zawartością woka. Doprawiamy całość przyprawą do dań kuchni chińskiej i sosem kabayaki. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

7. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby chwilę odpoczęło.

8. Siekamy szczypiorek.

Sposób podania:

Na talerzu układamy pokrojony w małe kawałki karczek wieprzowy oraz warzywa z azjatyckimi grzybami. Kimchi przekładamy do miseczki. Mięso posypujemy szczypiorkiem oraz czarnuszką.

Doradca Smaku
Jeśli zostanie nam trochę marynaty, możemy wykorzystać ją do smażonych warzyw z grzybami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat