Żeberka z grilla w stylu azjatyckim

Żeberka z grilla w stylu azjatyckim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Żeberka z grilla można przygotować na wiele sposobów. Oto przepis na wersję azjatycką z orientalną sałatką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • kapusta biała

    50 g
  • marchewki

    30 g
  • kiełki fasoli mung

    20 g
  • prażony sezam

    5 g
  • ocet ryżowy

    10 ml
  • sos sojowy

    10 ml
  • sos rybny

    10 ml
  • sok z limonki

    1/2 szt.
  • kolendra

    10 liści
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki

Żeberka:

  • żeberka

    250 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir świeży

    3 g
  • papryczka chili

    1 szt.
  • sos sojowy

    15 ml
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Żeberka z grilla w stylu azjatyckim

Do brytfanki wrzuć czosnek, imbir, sos sojowy, miód, chilli oraz przyprawę do grilla i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka obtocz w gotowej marynacie i marynuj przez 12 godzin w lodówce.
Kapustę oraz marchew pokrój w cienkie paski, dodaj kiełki, ocet, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, sezam, kolendrę oraz pieprz cayenne i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka piecz na średnio rozgrzanym grillu, przez ok. 1 godzinę z każdej strony, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Gotowe danie podawaj posypane świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.05.2019 11:20
Wyglądają kusząco .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat