Żeberka z grilla w stylu azjatyckim

Żeberka z grilla w stylu azjatyckim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Żeberka z grilla można przygotować na wiele sposobów. Oto przepis na wersję azjatycką z orientalną sałatką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • kapusta biała

    50 g
  • marchewki

    30 g
  • kiełki fasoli mung

    20 g
  • prażony sezam

    5 g
  • ocet ryżowy

    10 ml
  • sos sojowy

    10 ml
  • sos rybny

    10 ml
  • sok z limonki

    1/2 szt.
  • kolendra

    10 liści
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki

Żeberka:

  • żeberka

    250 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir świeży

    3 g
  • papryczka chili

    1 szt.
  • sos sojowy

    15 ml
  • przyprawa grill klasyczny

    2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do brytfanki wrzuć czosnek, imbir, sos sojowy, miód, chilli oraz przyprawę do grilla i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka obtocz w gotowej marynacie i marynuj przez 12 godzin w lodówce.
Kapustę oraz marchew pokrój w cienkie paski, dodaj kiełki, ocet, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, sezam, kolendrę oraz pieprz cayenne i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka piecz na średnio rozgrzanym grillu, przez ok. 1 godzinę z każdej strony, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Gotowe danie podawaj posypane świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Wyglądają kusząco .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat