Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka:
-
kapusta biała
50 g -
marchewki
30 g -
kiełki fasoli mung
20 g -
prażony sezam
5 g -
ocet ryżowy
10 ml -
sos sojowy
10 ml -
sos rybny
10 ml -
sok z limonki
1/2 szt. -
kolendra
10 liści -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Żeberka:
-
żeberka
250 g -
czosnek
1 ząbek -
imbir świeży
3 g -
papryczka chili
1 szt. -
sos sojowy
15 ml -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
2 łyżeczki -
miód
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Żeberka z grilla w stylu azjatyckim
Do brytfanki wrzuć czosnek, imbir, sos sojowy, miód, chilli oraz przyprawę do grilla i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka obtocz w gotowej marynacie i marynuj przez 12 godzin w lodówce.
Kapustę oraz marchew pokrój w cienkie paski, dodaj kiełki, ocet, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, sezam, kolendrę oraz pieprz cayenne i całość dokładnie wymieszaj.
Żeberka piecz na średnio rozgrzanym grillu, przez ok. 1 godzinę z każdej strony, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Gotowe danie podawaj posypane świeżą kolendrą.
Komentarze (1)