Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Makaron:
-
makaron ryżowy
100 g -
woda letnia
do namoczenia makaronu
Prażone orzeszki ziemne:
-
orzeszki ziemne
100 g -
olej
2 łyżki
Sos do Pad Thai:
-
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
sos ostrygowy
2 łyżeczki -
sos sojowy
20 ml -
sos rybny
20 ml -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
pasta tamaryndowa
3 łyżeczki
Omlet:
-
jajko
2 szt.
Pad Thai:
-
olej arachidowy
20 ml -
czosnek
2 ząbki -
imbir
1 cm -
marchew
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
papryka
1/3 szt. -
papryczka chili
1 szt. -
kiełki fasoli mung
-
kapusta pak choi
-
krewetki
14 szt. -
omlet
-
sos do Pad Thai
-
woda
50 ml -
makaron ryżowy
-
starte orzeszki ziemne
Dodatki:
-
orzeszki ziemne
-
kiełki fasoli mung
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
zielona cebulka
-
limonka
-
kolendra
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pad Thai wg Piotra Ogińskiego
Makaron ryżowy przekładamy do płaskiego naczynia, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut.
Na patelni prażymy orzeszki z olejem, aż będą złote, w międzyczasie w moździerzu rozcieramy kolendrę wraz z solą.
Utartą kolendrę przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników do sosu, i dokładnie mieszamy.
Uprażone orzeszki przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostygnięcia.
Na patelnię po orzeszkach wbijamy 2 jajka, rozprowadzamy po patelni, i smażymy 2-3 minuty by powstał omlet.
Gotowy omlet przekładamy na deskę i kroimy w paski. Orzeszki przekładamy do moździerza i ugniatamy na pył.
Na patelnie wlewamy olej, nagrzewamy i smażymy czosnek, imbir, krewetki oraz marchewkę na jednej stronie patelni przez minutę, po czym mieszamy,
dodajemy cebulę, paprykę, chili, smażymy ok 30-40 sekund, następnie dodajemy makaron wraz z odrobiną wody, sos do phad thaia oraz cukier i
smażymy 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy jajko, kiełki, pak choy, połowę utartych orzeszków i doprawiamy sosem sojowym.
Na talerzu układamy utarte orzeszki, kiełki, pieprz cayenne, zielona cebulkę oraz limonkę, na środek wykładamy phad thaia, którego skrapiamy sokiem z limonki,
posypujemy zieloną cebulką, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego!
Komentarze (0)