Co na obiad: Pad Thai wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszny Pad Thai z krewetkami, pastą z tamaryndowca i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Klasyk kuchni tajskiej w wydaniu Piotra Ogińskiego. Próbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron:

  • makaron ryżowy

    100 g
  • woda letnia

    do namoczenia makaronu

Prażone orzeszki ziemne:

  • orzeszki ziemne

    100 g
  • olej

    2 łyżki

Sos do Pad Thai:

  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • sos ostrygowy

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    20 ml
  • sos rybny

    20 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pasta tamaryndowa

    3 łyżeczki

Omlet:

  • jajka

    2 szt.

Pad Thai:

  • olej arachidowy

    20 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    1 cm
  • marchew

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryka

    1/3 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • kiełki fasoli mung

  • kapusta pak choi

  • krewetki

    14 szt.
  • omlet

  • sos do Pad Thai

  • woda

    50 ml
  • makaron ryżowy

  • starte orzeszki ziemne

Dodatki:

  • orzeszki ziemne

  • kiełki fasoli mung

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • zielona cebulka

  • limonka

  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ryżowy przekładamy do płaskiego naczynia, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut.

Na patelni prażymy orzeszki z olejem, aż będą złote, w międzyczasie w moździerzu rozcieramy kolendrę wraz z solą.

Utartą kolendrę przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników do sosu, i dokładnie mieszamy.

Uprażone orzeszki przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostygnięcia.

Na patelnię po orzeszkach wbijamy 2 jajka, rozprowadzamy po patelni, i smażymy 2-3 minuty by powstał omlet.

Gotowy omlet przekładamy na deskę i kroimy w paski. Orzeszki przekładamy do moździerza i ugniatamy na pył.

Na patelnie wlewamy olej, nagrzewamy i smażymy czosnek, imbir, krewetki oraz marchewkę na jednej stronie patelni przez minutę, po czym mieszamy,

dodajemy cebulę, paprykę, chili, smażymy ok 30-40 sekund, następnie dodajemy makaron wraz z odrobiną wody, sos do phad thaia oraz cukier i 

smażymy 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy jajko, kiełki, pak choy, połowę utartych orzeszków i doprawiamy sosem sojowym.

Na talerzu układamy utarte orzeszki, kiełki, pieprz cayenne, zielona cebulkę oraz limonkę, na środek wykładamy phad thaia, którego skrapiamy sokiem z limonki, 

posypujemy zieloną cebulką, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat