Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pad Thai wg Piotra Ogińskiego

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny Pad Thai z krewetkami, pastą z tamaryndowca i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Klasyk kuchni tajskiej w wydaniu Piotra Ogińskiego. Próbujcie!

Składniki:

Makaron:

makaron ryżowy 100 g
woda letnia do namoczenia makaronu

Prażone orzeszki ziemne:

orzeszki ziemne 100 g
olej 2 łyżki

Sos do Pad Thai:

Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
sos ostrygowy 2 łyżeczki
sos sojowy 20 ml
sos rybny 20 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
pasta tamaryndowa 3 łyżeczki

Omlet:

jajko 2 szt.

Pad Thai:

olej arachidowy 20 ml
czosnek 2 ząbki
imbir 1 cm
marchew 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
papryka 1/3 szt.
papryczka chili 1 szt.
kiełki fasoli mung
kapusta pak choi
krewetki 14 szt.
omlet
sos do Pad Thai
woda 50 ml
makaron ryżowy
starte orzeszki ziemne

Dodatki:

orzeszki ziemne
kiełki fasoli mung
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
zielona cebulka
limonka
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pad Thai wg Piotra Ogińskiego

Makaron ryżowy przekładamy do płaskiego naczynia, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut.

Na patelni prażymy orzeszki z olejem, aż będą złote, w międzyczasie w moździerzu rozcieramy kolendrę wraz z solą.

Utartą kolendrę przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników do sosu, i dokładnie mieszamy.

Uprażone orzeszki przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostygnięcia.

Na patelnię po orzeszkach wbijamy 2 jajka, rozprowadzamy po patelni, i smażymy 2-3 minuty by powstał omlet.

Gotowy omlet przekładamy na deskę i kroimy w paski. Orzeszki przekładamy do moździerza i ugniatamy na pył.

Na patelnie wlewamy olej, nagrzewamy i smażymy czosnek, imbir, krewetki oraz marchewkę na jednej stronie patelni przez minutę, po czym mieszamy,

dodajemy cebulę, paprykę, chili, smażymy ok 30-40 sekund, następnie dodajemy makaron wraz z odrobiną wody, sos do phad thaia oraz cukier i 

smażymy 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy jajko, kiełki, pak choy, połowę utartych orzeszków i doprawiamy sosem sojowym.

Na talerzu układamy utarte orzeszki, kiełki, pieprz cayenne, zielona cebulkę oraz limonkę, na środek wykładamy phad thaia, którego skrapiamy sokiem z limonki, 

posypujemy zieloną cebulką, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak