Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

A na obiad? Oczywiście schab! Z kapustą i ziemniakami, ale po chińsku! Ciekawy przepis i nowa odsłona schabowego.

Składniki:

Stif fry:

ziemniaki typu BC
3 sztuki
kapusta pak choi
5-6 liści
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka
imbir
3 cm
czosnek
3 ząbki
chili Prymat
2 łyżeczki
schab
400 gramów

Sos:

ocet ryżowy
50 mililitrów
cukier
2 łyżeczki
sos sojowy
50 mililitrów
sos ostrygowy
2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
2 łyżeczki
cynamon
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego

Umyte ziemniaki kroimy na 5 części i smażymy przez 8 minut na oleju rozgrzanym do 160 stopni, by po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i smażyć jeszcze 5-7 minut. Kiedy ziemniaki się smażą, kroimy kapustę, oddzielamy białe części od liści po czym kroimy na 3-4 cm kawałki.

W miseczce mieszamy dokładnie składniki na sos, tak by cukier się rozpuścił, po czym odstawiamy go i przechodzimy do krojenia mięsa.

Schab kroimy w bardzo cienkie kawałki, tak jak na filmie. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu nad patelnią, na której podsmażamy zieloną cebulkę oraz imbir przez około 1 minutę. Do jeszcze gorącego tłuszczu wkładamy białe końcówki kapusty, które blanszujemy ok. 1 minutę, po czym wyciągamy.

Do podsmażonego imbiru oraz cebulki dodajemy pokrojony schab, który smażymy 3 minut z każdej strony.

Do usmażonego mięsa dodajemy chili, mieszamy i dorzucamy kapustę, ziemniaki oraz sos, całość smażymy ok. 2 minuty minuty po czym dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem. Smacznego! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak