Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

A na obiad? Oczywiście schab! Z kapustą i ziemniakami, ale po chińsku! Ciekawy przepis i nowa odsłona schabowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stif fry:

  • ziemniaki typu BC

    3 sztuki
  • kapusta pak choi

    5-6 liści
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • imbir

    3 cm
  • czosnek

    3 ząbki
  • chili Prymat

    2 łyżeczki
  • schab

    400 gramów

Sos:

  • ocet ryżowy

    50 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • sos ostrygowy

    2 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    2 łyżeczki
  • cynamon

    1/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki kroimy na 5 części i smażymy przez 8 minut na oleju rozgrzanym do 160 stopni, by po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i smażyć jeszcze 5-7 minut. Kiedy ziemniaki się smażą, kroimy kapustę, oddzielamy białe części od liści po czym kroimy na 3-4 cm kawałki.

W miseczce mieszamy dokładnie składniki na sos, tak by cukier się rozpuścił, po czym odstawiamy go i przechodzimy do krojenia mięsa.

Schab kroimy w bardzo cienkie kawałki, tak jak na filmie. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu nad patelnią, na której podsmażamy  zieloną cebulkę oraz imbir, przez ok 1 minutę. Do jeszcze gorącego tłuszczu wkładamy białe końcówki kapusty, które blanszujemy ok. 1 minutę, po czym wyciągamy.

Do podsmażonego imbiru oraz cebulki dodajemy pokrojony schab, który smażymy 3 minut z każdej strony.

Do usmażonego mięsa dodajemy chili, mieszamy i dorzucamy kapustę, ziemniaki oraz sos, całość smażymy ok. 2 minuty minuty po czym dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem. Smacznego! 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat