Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego
Umyte ziemniaki kroimy na 5 części i smażymy przez 8 minut na oleju rozgrzanym do 160 stopni, by po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i smażyć jeszcze 5-7 minut. Kiedy ziemniaki się smażą, kroimy kapustę, oddzielamy białe części od liści po czym kroimy na 3-4 cm kawałki.
W miseczce mieszamy dokładnie składniki na sos, tak by cukier się rozpuścił, po czym odstawiamy go i przechodzimy do krojenia mięsa.
Schab kroimy w bardzo cienkie kawałki, tak jak na filmie. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu nad patelnią, na której podsmażamy zieloną cebulkę oraz imbir przez około 1 minutę. Do jeszcze gorącego tłuszczu wkładamy białe końcówki kapusty, które blanszujemy ok. 1 minutę, po czym wyciągamy.
Do podsmażonego imbiru oraz cebulki dodajemy pokrojony schab, który smażymy 3 minut z każdej strony.
Do usmażonego mięsa dodajemy chili, mieszamy i dorzucamy kapustę, ziemniaki oraz sos, całość smażymy ok. 2 minuty minuty po czym dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem. Smacznego!