Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Chińskie pierożki Dim Sum wg Piotra Ogińskiego

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne, pełne smaku chińskie pierożki Dim Sum z farszem z mięsa i krewetek - idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 gramów
woda 250 mililitrów
olej 0.5 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos

imbir 5 gramów
ocet ryżowy 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0.5 łyżeczka

Farsz

krewetki 12-14 sztuk
mielona wieprzowina 300 gramów
prażony sezam 1 łyżka
por 60 gramów
cebula 1 sztuka
zielona cebulka 1 sztuka
sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 1 łyżki
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chińskie pierożki Dim Sum wg Piotra Ogińskiego

Do mąki dodajemy olej, sól oraz gorącą wodę i ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykryte gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
W międzyczasie do miseczki wrzucamy imbir, ocet, sos sojowy, ostrygowy oraz chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby imbir zmiękł i puścił soki.
 
Farsz: krewetki dokładnie siekamy i dodajemy do mięsa wieprzowego wraz z sezamem, porem, cebulą, zieloną cebulką, sosem sojowym, ostrygowym oraz imbirem i całość dokładnie mieszamy. Na stolnicy rozkawałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy 2,5 cm. Kółeczka nadziewamy łyżką farszu i formujemy otwarte pierogi, które gotujemy na parze przez 15-20 minut. Gotowe pierożki posypujemy paskami selera i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak