Co na obiad: Chińskie pierożki Dim Sum wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Chińskie pierożki Dim Sum wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne, pełne smaku chińskie pierożki Dim Sum z farszem z mięsa i krewetek - idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    400 gramów
  • woda

    250 mililitrów
  • olej

    0.5 łyżeczka
  • sól morska

Sos

  • imbir

    5 gramów
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne Prymat

    0.5 łyżeczka

Farsz

  • krewetki

    12-14 sztuk
  • mielona wieprzowina

    300 gramów
  • prażony sezam

    1 łyżka
  • por

    60 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    1 łyżki
  • imbir mielony

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy olej, sól oraz gorącą wodę i ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykryte gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
W międzyczasie do miseczki wrzucamy imbir, ocet, sos sojowy, ostrygowy oraz chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby imbir zmiękł i puścił soki.
 
Farsz: krewetki dokładnie siekamy i dodajemy do mięsa wieprzowego wraz z sezamem, porem, cebulą, zieloną cebulką, sosem sojowym, ostrygowym oraz imbirem i całość dokładnie mieszamy. Na stolnicy rozkawałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy 2,5 cm. Kółeczka nadziewamy łyżką farszu i formujemy otwarte pierogi, które gotujemy na parze przez 15-20 minut. Gotowe pierożki posypujemy paskami selera i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat