Stir fry z wieprzowiną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stir fry z wieprzowiną:

  • szynka wieprzowa

    600 g

Marynata:

  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • skrobia kukurydziana

    2 łyżki
  • Chili z solą morską Prymat w młynku

  • sos sojowy

    20 ml
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżeczka

Warzywa:

  • kapusta pekińska

    4 liście
  • por

    1 sztuka

Sos:

  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir świeży

    3 cm
  • woda

    100 ml
  • sos ostrygowy

    50 ml
  • miód

    25 ml
  • sos sojowy

    25 ml

Dodatki:

  • sok z limonki

  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrojoną szynkę wieprzową w cienkie plasterki zamarynuj w skrobi kukurydzianej z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, przyprawy do dań kuchni chińskiej oraz solą morską z chili.

2. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut.

3. Na bardzo rozgrzaną patelnie wlej olej i dodaj wcześniej zamarynowane mięso. Smaż do momentu, aż wieprzowina uzyska złoty kolor z każdej strony.

4. Następnie dodaj pokrojony czosnek oraz imbir i dodaj sos ostrygowy, miód, wodę i resztę sosu sojowego całość dobrze wymieszaj.

5. Możesz już dodawać warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Ja dodaje pokrojone w trójkąty łodygi kapusty pekińskiej, chwilę podsmażam i na samym końcu zdejmuję patelnie z ognia i dodaje zieloną cebulkę, miękkie części kapusty oraz wciskam sok z limonki.

Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem. 

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat