Przepis i sposób przygotowania na: Stir fry z wieprzowiną
1. Pokrojoną szynkę wieprzową w cienkie plasterki zamarynuj w skrobi kukurydzianej z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, przyprawy do dań kuchni chińskiej oraz solą morską z chili.
2. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut.
3. Na bardzo rozgrzaną patelnie wlej olej i dodaj wcześniej zamarynowane mięso. Smaż do momentu, aż wieprzowina uzyska złoty kolor z każdej strony.
4. Następnie dodaj pokrojony czosnek oraz imbir i dodaj sos ostrygowy, miód, wodę i resztę sosu sojowego całość dobrze wymieszaj.
5. Możesz już dodawać warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Ja dodaje pokrojone w trójkąty łodygi kapusty pekińskiej, chwilę podsmażam i na samym końcu zdejmuję patelnie z ognia i dodaje zieloną cebulkę, miękkie części kapusty oraz wciskam sok z limonki.
Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem.
Smacznego!