Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
8 -
awokado
2 dojrzałe -
sok z cytryny
1 1/2 łyżki -
szalotki
2 -
ząbek czosnku
1 -
krem chrzanowy Smak
1 łyżka -
chrzan tarty
1 łyżka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
koper świeży
2 łyżki -
łosoś wędzony
300 g (w plastrach) -
oliwa
1 łyżka -
cytryna
1/2 -
koperek
do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ drobno posiekać. Polać sokiem z cytryny. Czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem), dodać chrzan i krem chrzanowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Okrągłe kokilki posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć plastrami łososia tak, aby ryba przykryła dno oraz brzegi foremek. Kokilki napełnić pastą jajeczną, zakryć wystającym poza naczynie łososiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Terrinę przed podaniem wyjąć z foremek. Skropić sokiem z cytryny i udekorować koperkiem lub kiełkami.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się