Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka tortowa
260 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
serek śmietankowy
60 g -
masło
30 g -
jajko
2 szt. -
mleko 3,2%
340 ml
Składniki na nadzienie
-
oliwki zielone Smak
30 g -
serek śmietankowy
300 g -
kwaśna śmietana
4 łyżki -
chrzan tarty
1 łyżka -
ogóreczki konserwowe
4-5 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka -
łosoś wędzony
250 g
Dressing z kaparami
-
oliwa
100 ml -
sok z cytryny
2 łyżki -
kapary całe Smak
50 g -
koperek
1 garść -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Smaki świata: Placuszki z wędzonym łososiem i kaparowym dressingiem
Rozgrzać patelnię, posmarować odrobiną tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron małe placuszki.
Nadzienie:
W misce połączyć serek ze śmietaną i chrzanem. Dodać drobno pokrojone ogóreczki konserwowe i suszony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dressing z kaparami:
Kapary wypłukać w wodzie i drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać kapary i posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na placuszki nałożyć po 1 łyżeczce serka, na wierzch położyć kawałek wędzonego łososia. Polać przygotowanym dressingiem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się