Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś filet 1
chrzan tarty
Koperek suszony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
groszek zielony 30 g
koper świeży 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
marchewka 0,5 sztuki
jajka przepiórcze 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82

Kroki postępowania

1
Robimy galaretę – do miski z gorącą wodę wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy oraz żelatynę (w proporcji 6 łyżeczek na 1 litr wody), mieszamy.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
2
Obranego ze skóry i ości łososia kroimy w grubsze kawałki.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
3
Gotujemy wodę w garnku, dodajemy liście laurowe (jeśli akurat mamy), pieprz i sól. Robimy rowki w marchewce (żeby w przekroju wyglądała jak kwiatek) kroimy w plasterki. Wrzucamy marchewkę do wody.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
4
Ugotowane jajka przepiórcze kroimy na pół. Łososia wkładamy do garnka, gotujemy ok 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
5
W międzyczasie mieszamy galaretkę, żeby żelatyna nie osiadła. Świeży koper wkładamy do zimnej wody. Do galarety wsypujemy suszony koper, mieszamy.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
6
Wyjmujemy łososia z garnka. Układamy rybę na półmisku (odtwarzając pierwotny kształt ryby przed pokrojeniem). Układamy jajka przepiórcze oraz zielony groszek.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
7
Natkę i koperek również układamy (ale tylko część, resztę ułożymy po zalaniu ryby galaretą). Układamy marchewkowe „kwiatki”. Powoli (łyżką, warstwowo) zalewamy łososia galaretą. Dodajemy resztę koperku. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Podajemy z tartym chrzanem.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.08.2016 08:26
smaczne danie
endzi
endzi 05.02.2016 10:12
Ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak