Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    1
  • chrzan tarty

  • Koperek suszony Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • groszek zielony

    30 g
  • koper świeży

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • marchewka

    0,5 sztuki
  • przepiórcze jaja

    6 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Robimy galaretę – do miski z gorącą wodę wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy oraz żelatynę (w proporcji 6 łyżeczek na 1 litr wody), mieszamy.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Obranego ze skóry i ości łososia kroimy w grubsze kawałki.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Gotujemy wodę w garnku, dodajemy liście laurowe (jeśli akurat mamy), pieprz i sól. Robimy rowki w marchewce (żeby w przekroju wyglądała jak kwiatek) kroimy w plasterki. Wrzucamy marchewkę do wody.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Ugotowane jajka przepiórcze kroimy na pół. Łososia wkładamy do garnka, gotujemy ok 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
W międzyczasie mieszamy galaretkę, żeby żelatyna nie osiadła. Świeży koper wkładamy do zimnej wody. Do galarety wsypujemy suszony koper, mieszamy.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Wyjmujemy łososia z garnka. Układamy rybę na półmisku (odtwarzając pierwotny kształt ryby przed pokrojeniem). Układamy jajka przepiórcze oraz zielony groszek.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82 foto
Natkę i koperek również układamy (ale tylko część, resztę ułożymy po zalaniu ryby galaretą). Układamy marchewkowe „kwiatki”. Powoli (łyżką, warstwowo) zalewamy łososia galaretą. Dodajemy resztę koperku. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Podajemy z tartym chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 05.08.2016 08:26
smaczne danie
endzi 05.02.2016 10:12
Ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat