Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta jajeczna z awokado

5.0
(69)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pasta jajeczna z awokado to zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie lub do kanapek. To także sposób na wykorzystanie ugotowanych jaj na twardo, które zostały nam z poprzedniego posiłku lub sałatki.

Składniki:

jaja 4 sztuki
awokado 1 sztuka
sok z cytryny z 1/2 owocu
majonez 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta jajeczna z awokado

Przepis w nurcie zero waste. Jeśli tylko zostały Ci ugotowane jajka na twardo, z którymi nie wiesz co zrobić - przygotuj z nich pastę jajeczną. Dla odmiany dodaj awokado - wtedy pasta nabierze dodatkowo ciekawego smaku i będzie jeszcze bardziej wartościowo. Tak przygotowaną pastę podawaj np. do świeżego pieczywa - najlepiej domowego. Możesz także wykorzystać propozycje podane poniżej. Zapraszam na przepis. 

1. Majonez wkładamy do miski i ucieramy z sokiem z cytryny, czosnkiem, następnie dodajemy posiekane (lub starte na grubej tarce) jajka.

2. Obieramy awokado, kroimy, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami.

3. Pastę podajemy na grzankach lub wkładamy do miseczek powstałych z wydrążonego awokado.

Zostały Ci ugotowane na twardo jajka? Zobacz przepis na szybką w przygotowaniu sałatkę nicejską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak