Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Terrina z pastą jajeczną z awokado
Pasta jajeczna z awokado z dodatkiem łososia to po prostu musi smakować! Jeśli spodziewacie się gości w trakcie świąt, to danie na pewno ich zaskoczy i poproszą Was o przepis.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ drobno posiekać. Polać sokiem z cytryny. Czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem), dodać chrzan i krem chrzanowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Okrągłe kokilki posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć plastrami łososia tak, aby ryba przykryła dno oraz brzegi foremek. Kokilki napełnić pastą jajeczną, zakryć wystającym poza naczynie łososiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Terrinę przed podaniem wyjąć z foremek. Skropić sokiem z cytryny i udekorować koperkiem lub kiełkami.