Carpacio z marynowanej polędwicy wołowej z karczochami i świeżo tartym parmezanem.**.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    400 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • estragon

  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

    4 łyżki
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • kapary

    4
  • rukola

    1 pęczek
  • cytryna

    4 cząstki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • karczochy

    4 konserwowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią oczyszczoną polędwicę wołową ze środkowej części i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażarki.
Zamrożoną polędwicę pokroić na bardzo cienkie plastry i od razu układać je na talerzach. Rukolę połączyć z karczochami i ułożyć na środku talerzy z carpaccio. Danie udekorować małymi i dużymi kaparami przekrojonymi na pół, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 23.01.2015 13:57
dość wykwintnie
kaja1991 23.01.2015 13:55
mozna poprosic na sprobowanie?
marenka 14.01.2015 11:06
Chętnie spróbowałabym
Franciszek 10.01.2015 17:10
Super przepis
bartekk 29.12.2014 21:29
smaczne musi byc
oilliwka 22.02.2013 21:30
dzieło sztuki
bietka 14.01.2013 15:45
brzmi bardzo ciekawie :)
Joanna108 04.01.2013 19:03
Brzmi ciekawie :)
wiertlo102 29.02.2012 11:45
muszę to spróbować
kuba10019961 29.12.2011 19:33
uwielbiam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat