Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe szaszłyki z warzywami i sosem koperkowym

5.0
(38)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz, jaka marynata sprawdzi się do delikatnego mięsa drobiowego, z którego chcemy zrobić szaszłyki. Polecam marynatę o smaku piwa z miodem, które nada mięso smak i sprawi, że się szybciej upiecze. 

Składniki:

mięso z udek kurczaka 400 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
pieczarki 100 gramów
cebula czerwona 2 szt
cukinia 2 szt
bakłażan 1/2 sztuki
Marynata o smaku piwa z miodem Prymat do smaku
długie wykałaczki do szaszłyków kilka sztuk

Sos koperkowy:

jogurt naturalny 200 mililitrów
Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat 1 opakowanie
oliwa 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe szaszłyki z warzywami i sosem koperkowym

1. Namoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków. To zapobiegnie ich spaleniu.

2. Mięso umyć, usunąć ścięgna i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, wymieszać w marynacie o smaku piwa z miodem i oleju. Marynować 2-3 godziny.

3. Przygotować warzywa: paprykę pokroić w płaską kostkę, pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażana w plastry.

3. Przygotowane składniki nakłuwać po kolei na patyk – mięso, papryka, bakłażan, pieczarka,  cukinia. Warzywa można delikatnie oprószyć marynatą o smaku piwa z miodem.

4. Grillować (na grillu lub w piekarniku), ok. 10-15 minut. Gotowe szaszłyki podawać z sosem koperkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak