Drobiowe szaszłyki z warzywami i sosem koperkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zobacz, jaka marynata sprawdzi się do delikatnego mięsa drobiowego, z którego chcemy zrobić szaszłyki. Polecam marynatę o smaku piwa z miodem, które nada mięso smak i sprawi, że się szybciej upiecze. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z udek kurczaka

    400 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • pieczarki

    100 gramów
  • cebula czerwona

    2 szt
  • cukinia

    2 szt
  • bakłażan

    1/2 sztuki
  • Marynata o smaku piwa z miodem Prymat

    do smaku
  • długie wykałaczki do szaszłyków

    kilka sztuk

Sos koperkowy:

  • jogurt naturalny

    200 mililitrów
  • Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Namoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków. To zapobiegnie ich spaleniu.

2. Mięso umyć, usunąć ścięgna i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, wymieszać w marynacie o smaku piwa z miodem i oleju. Marynować 2-3 godziny.

3. Przygotować warzywa: paprykę pokroić w płaską kostkę, pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażana w plastry.

3. Przygotowane składniki nakłuwać po kolei na patyk – mięso, papryka, bakłażan, pieczarka,  cukinia. Warzywa można delikatnie oprószyć marynatą o smaku piwa z miodem.

4. Grillować (na grillu lub w piekarniku), ok. 10-15 minut. Gotowe szaszłyki podawać z sosem koperkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat