Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe szaszłyki z warzywami i sosem koperkowym
1. Namoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków. To zapobiegnie ich spaleniu.
2. Mięso umyć, usunąć ścięgna i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, wymieszać w marynacie o smaku piwa z miodem i oleju. Marynować 2-3 godziny.
3. Przygotować warzywa: paprykę pokroić w płaską kostkę, pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażana w plastry.
3. Przygotowane składniki nakłuwać po kolei na patyk – mięso, papryka, bakłażan, pieczarka, cukinia. Warzywa można delikatnie oprószyć marynatą o smaku piwa z miodem.
4. Grillować (na grillu lub w piekarniku), ok. 10-15 minut. Gotowe szaszłyki podawać z sosem koperkowym.