Wrapy z grillowanymi warzywami

Wrapy z grillowanymi warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne warzywa z grilla, które podane zawinięte we wrapy są daniem na lunch lub przekąską na imprezę. To propozycja wegetariańska, ale wrapy możecie wzbogacić dowolnym gatunkiem sera lub kawałkami mięsa, np. grillowanego kurczaka. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • bazylia

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    7 gramów
  • woda

    250 mililitrów
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku

Marynata do warzyw:

  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/3 owocu

Warzywa:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • rukola

    garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wrapy z grillowanymi warzywami

Do miski wsypać mąkę, bazylię, sól oraz drożdże, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

 Z przyprawy do grilla, cukru, octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować marynatę do warzyw. Do miski z marynatą dodać pokrojone w plastry warzywa i dokładnie wymieszać. 

Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i formować cienkie placki o średnicy 15-20 cm.

Następnie na rozgrzanym grillu ułożyć warzywa i grillować je przez 7 minut. Po zdjęciu warzyw na ruszcie ułożyć wrapy i grillować je przez 2 minuty. Na ugrillowanych chlebkach ułożyć warzywa, całość posypać rukolą i zawinąć.

 


Doradca Smaku
Grillowanie warzyw to idealne rozwiązanie dla wegetarian. Amatorzy mięsnych dań mogą dodać do wrapów np. grillowaną pierś z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat