Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
500 gramów -
bazylia
1 łyżka -
drożdże świeże
7 gramów -
woda
250 mililitrów -
oliwa
1 łyżka -
sól
do smaku
Marynata do warzyw:
-
Grill przyprawa ziołowa Prymat
1 łyżeczka -
ocet winny czerwony
1 łyżeczka -
oliwa
2 łyżki -
cukier
1 łyżeczka -
sok z cytryny
z 1/3 owocu
Warzywa:
-
bakłażan
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
cukinia
1 sztuka -
cebula czerwona
1 sztuka -
rukola
garść
Przepis i sposób przygotowania Wrapy z grillowanymi warzywami
Do miski wsypać mąkę, bazylię, sól oraz drożdże, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Z przyprawy do grilla, cukru, octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować marynatę do warzyw. Do miski z marynatą dodać pokrojone w plastry warzywa i dokładnie wymieszać.
Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i formować cienkie placki o średnicy 15-20 cm.
Następnie na rozgrzanym grillu ułożyć warzywa i grillować je przez 7 minut. Po zdjęciu warzyw na ruszcie ułożyć wrapy i grillować je przez 2 minuty. Na ugrillowanych chlebkach ułożyć warzywa, całość posypać rukolą i zawinąć.
Grillowanie warzyw to idealne rozwiązanie dla wegetarian. Amatorzy mięsnych dań mogą dodać do wrapów np. grillowaną pierś z kurczaka.![]()
Komentarze (0)