Wrapy z grillowanymi warzywami

Wrapy z grillowanymi warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne warzywa z grilla, które podane zawinięte we wrapy są daniem na lunch lub przekąską na imprezę. To propozycja wegetariańska, ale wrapy możecie wzbogacić dowolnym gatunkiem sera lub kawałkami mięsa, np. grillowanego kurczaka. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • bazylia

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    7 gramów
  • woda

    250 mililitrów
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku

Marynata do warzyw:

  • Grill - przyprawa ziołowa

    1 łyżeczka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/3 owocu

Warzywa:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • rukola

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, bazylię, sól oraz drożdże, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

 Z przyprawy do grilla, cukru, octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować marynatę do warzyw. Do miski z marynatą dodać pokrojone w plastry warzywa i dokładnie wymieszać. 

Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i formować cienkie placki o średnicy 15-20 cm.

Następnie na rozgrzanym grillu ułożyć warzywa i grillować je przez 7 minut. Po zdjęciu warzyw na ruszcie ułożyć wrapy i grillować je przez 2 minuty. Na ugrillowanych chlebkach ułożyć warzywa, całość posypać rukolą i zawinąć.

 


Doradca Smaku
Grillowanie warzyw to idealne rozwiązanie dla wegetarian. Amatorzy mięsnych dań mogą dodać do wrapów np. grillowaną pierś z kurczaka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat