Karkówka GRILL

karkowka-grill

Karkówka to w Polsce jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla. Plasuje się na drugim miejscu, zaraz po kiełbasie. Dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na przygotowanie idealnej, soczystej i aromatycznej karkówki z grilla. Poniżej poza przepisami znajdziecie również wybrane porady i triki w tematyce grillowania. Powodzenia!

Przepisy na karkówkę z grilla

Sprawdzone przyprawy, marynaty i musztardy do karkówki z grilla

Grill - porady kulinarne

Przepisy na karkówkę z grilla

Umiejętnie grillowana karkówka jest wyborna w smaku, stąd zapewne bierze się jej niesłabnąca popularność. Prawdziwą sztuką jest tak ją przyrządzić, aby nie skończyć z talerzem, na którym mamy niedopieczony, gumowaty kawałek mięsa lub sztukę mięsa wysuszonego na wiór.

Jak tego dokonać? Wystarczy zastosować się do kilku prostych, uniwersalnych porad. Przede wszystkim, karkówkę trzeba odpowiednio zamarynować. Do marynowania możecie użyć mieszanki przypraw i ziół specjalnie przygotowanej do karkówki, lub gotowej marynaty w płynie, na przykład klasycznej. Ta marynata ma aromat papryki, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i natki pietruszki. Dzięki niej, zamarynowane mięsiwo uzyska smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. 

Marynowanie powoduje, że mięso  skruszeje i będzie łatwiejsze w przygotowaniu, a jednocześnie smaczniejsze dzięki przyprawom zawartym w marynacie. Pamiętajcie, aby marynowane kawałku lub plastry miały jednakową grubość. Pokryjcie je w całości ulubioną marynatą i wsadźcie do lodówki na minimum kilka godzin. Karkówka i mięso wieprzowe lubią długo spoczywać w marynacie, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, aby mieć pewność uzyskania smacznych dań.

 

Sprawdźcie jakie przepisy na karkówkę z grilla przygotowaliśmy specjalnie dla Was. 

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

prymat