Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Karkówka z grilla

karkowka z grilla doradca smaku przepisy

Karkówka to w Polsce jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla. Plasuje się na drugim miejscu, zaraz po kiełbasie. Dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na przygotowanie idealnej, soczystej i aromatycznej karkówki z grilla. Poniżej poza przepisami znajdziecie również wybrane porady i triki w tematyce grillowania. Powodzenia!

Przepisy na karkówkę z grilla

Karkówka z grilla - porady kulinarne

przepisy na inne mięsa z grilla

Sprawdzone przyprawy, marynaty i musztardy do karkówki z grilla

Przepisy na karkówkę z grilla

Umiejętnie grillowana karkówka jest wyborna w smaku, stąd zapewne bierze się jej niesłabnąca popularność. Prawdziwą sztuką jest tak ją przyrządzić, aby nie skończyć z talerzem, na którym mamy niedopieczony, gumowaty kawałek mięsa lub sztukę mięsa wysuszonego na wiór.

Jak tego dokonać? Wystarczy zastosować się do kilku prostych, uniwersalnych porad. Przede wszystkim, karkówkę trzeba odpowiednio zamarynować. Do marynowania możecie użyć mieszanki przypraw i ziół specjalnie przygotowanej do karkówki, lub gotowej marynaty w płynie, na przykład klasycznej. Ta marynata ma aromat papryki, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i natki pietruszki. Dzięki niej, zamarynowane mięsiwo uzyska smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. 

Marynowanie powoduje, że mięso  skruszeje i będzie łatwiejsze w przygotowaniu, a jednocześnie smaczniejsze dzięki przyprawom zawartym w marynacie. Pamiętajcie, aby marynowane kawałku lub plastry miały jednakową grubość. Pokryjcie je w całości ulubioną marynatą i wsadźcie do lodówki na minimum kilka godzin. Karkówka i mięso wieprzowe lubią długo spoczywać w marynacie, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, aby mieć pewność uzyskania smacznych dań.

 

Sprawdźcie jakie przepisy na karkówkę z grilla przygotowaliśmy specjalnie dla Was. 

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Karkówka z grilla: 8
Sortuj:

Karkówka to w Polsce jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla. Plasuje się na drugim miejscu, zaraz po kiełbasie. Dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na przygotowanie idealnej, soczystej i aromatycznej karkówki z grilla. Poniżej poza przepisami znajdziecie również wybrane porady i triki w tematyce grillowania. Powodzenia! 

Jak przyrządzić karkówkę z grilla?

Umiejętnie grillowana karkówka jest wyborna w smaku, stąd zapewne bierze się jej niesłabnąca popularność. Prawdziwą sztuką jest tak ją przyrządzić, aby nie skończyć z talerzem, na którym mamy niedopieczony, gumowaty kawałek mięsa lub sztukę mięsa wysuszonego na wiór. 

Jak tego dokonać? Wystarczy zastosować się do kilku prostych, uniwersalnych porad. 

  • Jeśli już podjęliście decyzję o przygotowaniu karkówki na grilla, niezwykle ważne jest wybranie jakościowego mięsa. Najlepsza będzie karkówka z kością ponieważ jej dodatek pozwala utrzymać soczystość mięsa podczas grillowania. Należy jednak pamiętać by po ugrillowaniu karkówki, kość odciąć.  

  • Przed przygotowaniem karkówki z grilla, warto sięgnąć po jeden z przepisów na grillowaną karkówkę, który znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: Pikantna karkówka z grilla, karkówka z rozmarynem i cytryną czy karkówka marynowana w coli z grillowanymi warzywami. 

  • Karkówkę grillowaną trzeba odpowiednio zamarynować przed obróbką termiczną. Do marynowania możecie użyć mieszanki przypraw i ziół specjalnie przygotowanej do karkówki, lub gotowej marynaty w płynie, na przykład klasycznej. Ta marynata ma aromat papryki, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i natki pietruszki. Dzięki niej, zamarynowane mięsiwo uzyska smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. Marynowanie powoduje, że mięso skruszeje i będzie łatwiejsze w przygotowaniu, a jednocześnie smaczniejsze dzięki przyprawom zawartym w marynacie. Pamiętajcie, aby marynowane kawałki lub plastry miały jednakową grubość. Pokryjcie je w całości ulubioną marynatą i wsadźcie do lodówki na minimum kilka godzin. Karkówka i mięso wieprzowe lubią długo “odpoczywać” w marynacie, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, aby mieć pewność uzyskania smacznych dań. Karkówka grillowana jest elastyczna pod względem smaków ponieważ można eksperymentować z różnymi marynatami, przyprawami czy sosami, tak by dopasować danie do swoich gustów smakowych. Co ważne, karkówkę po ugrillowaniu można wzbogacić dodatkiem masła ziołowego, które pokryje mięso delikatną glazurą i nabierze ciekawego smaku. 

  • Karkówka na grilla po wyjęciu z marynaty powinna osiągnąć temperaturę pokojową, co ułatwi jej grillowanie i uzyskanie pożądanej struktury. 

  • Grillowanie karkówki powinno polegać na jej częstym obracaniu, tak by kawałek mięsa był idealnie przyrządzony i co ważne - soczysty!  

  • Czas grillowania karkówki zależy w głównej mierze od grubości mięsa - im grubsze tym proces grillowania jest dłuższy.  

  • Po ugrillowania mięsa, daj mu czas na odpoczynek i dopiero wtedy pokrój na cienkie plastry co pozwoli na zachowanie jej soczystości. 

Kluczem w przyrządzaniu karkówki z grilla jest cierpliwość i dbałość o kilka szczegółów, które pozwolą uzyskać idealnie ugrillowany kawałek mięsa. Dzięki wskazówkom Doradcy Smaku przygotujecie soczyste i aromatyczne mięso. Nie zapomnijcie też o dodatkach, które warto przygotować do podania mięsa. Świetnie sprawdzą się tutaj grillowane ziemniaczki, sałatka do grilla,  oraz ulubione pieczywo z dodatkiem ziołowego masła  

Sprawdźcie jakie przepisy na karkówkę z grilla przygotowaliśmy specjalnie dla Was.  

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak