Karkówka GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_KARKÓWKA

Karkówka to w Polsce jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla. Plasuje się na drugim miejscu, zaraz po kiełbasie. Umiejętnie grillowana karkówka jest wyborna w smaku, stąd zapewne bierze się jej niesłabnąca popularność. Prawdziwą sztuką jest tak ją przyrządzić, aby nie skończyć z talerzem, na którym mamy niedopieczony, gumowaty kawałek mięsa lub sztukę mięsa wysuszonego na wiór.

 

Jak tego dokonać? Wystarczy zastosować się do kilku prostych, uniwersalnych porad. Przede wszystkim, karkówkę trzeba odpowiednio zamarynować. Do marynowania możecie użyć mieszanki przypraw i ziół specjalnie przygotowanej do karkówki, lub gotowej marynaty w płynie, na przykład klasycznej. Ta marynata ma aromat papryki, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i natki pietruszki. Dzięki niej, zamarynowane mięsiwo uzyska smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. 

 

Marynowanie powoduje, że mięso  skruszeje i będzie łatwiejsze w przygotowaniu, a jednocześnie smaczniejsze dzięki przyprawom zawartym w marynacie. Pamiętajcie, aby marynowane kawałku lub plastry miały jednakową grubość. Pokryjcie je w całości ulubioną marynatą i wsadźcie do lodówki na minimum kilka godzin. Karkówka i mięso wieprzowe lubią długo spoczywać w marynacie, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, aby mieć pewność uzyskania smacznych dań.

 

Sprawdźcie jakie przepisy na karkówkę z grilla przygotowaliśmy specjalnie dla Was. Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

Sprawdzone przyprawy, marynaty i musztardy do karkówki z grilla

prymat