Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z warzywami, DS XIX odc. 8

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zobacz przepis jak przygotować grillowanego łososia z sosem beszamelowym oraz kolorowymi, smażonymi warzywami i grzanką. 

Składniki:

filet z łososia 400 gramów
mleko 100 - 200 mililitrów
cytryna 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1/3 łyżeczki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
bagietka 1/2 sztuki
ser żółty 1 opakowanie
Czosnek marynowany Smak 10 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z warzywami, DS XIX odc. 8

Jaka jest ulubiona ryba Michela Morana? Łosoś! Zwłaszcza gdy jest przyrządzony na grillu i podany z kolorowymi, pieczonymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem. Całość uzupełnia bagietka z zapieczonym żółtym serem i ząbkami marynowanego czosnku.

Na sam koniec, grillowanego łososia polewamy jeszcze sosem beszamelowym i... VOILA! Przepyszne danie jest gotowe. 

Opis przygotowania

1

Papryki kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda. Cukinię kroimy pod kątem na plasterki o grubości 1 cm. Bakłażana kroimy na plasterki. Na blachę wykładamy wszystkie pokrojone warzywa, skrapiamy oliwą oraz posypujemy estragonem Prymat. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, temperatura pieczenia 200 stopni.

2

Bagietkę kroimy na kanapki i układamy na nich plastry sera. Na wierzchu kładziemy czosnek marynowany PRYMAT. Posypujemy odrobiną soli.

Pieczemy w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 200 stopni, funkcja pieczenia góra-dół.

3

Grill rozgrzewamy na średnią temperaturę. Filety z łososia doprawiamy solą z dwóch stron. Dodajemy kilka kropel oliwy i smarujemy pędzlem. Rybę smażymy skórą do dołu, odwracamy na drugą stronę po około 12 minutach. 

4

Do rondelka wrzucamy masło w proporcji 1:1 z mąką. Mieszamy, wlewamy zimne mleko i mieszamy rózgą. Doprawiamy całość pieprzem białym mielonym PRYMAT, gałką muszkatołową oraz solą.

Na talerzu układamy upieczone warzywa, następnie łososia i polewamy sosem. Do tego podajemy grzankę.

Przepis na grillowanego łososia z kolorowymi warzywami i chrupiącą grzanką, to propozycja idealna na obiad, kolację, a także wyśmienita przekąska - w sam raz na przyjęcie lub wizytę gości. Każdy, kto spróbuje będzie zachwycony!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak