Warzywa z grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Warzywa z grilla, to świetna propozycja dla wszystkich wegetarian. Możecie je skomponować w dowolny sposób, przy wykorzystaniu ulubionych owoców i warzyw. Koniecznie sprawdźcie ten przepis i zaskoczcie gości nietypowym połączeniem smaków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa i owoce:

  • papaja

    1 sztuka
  • dynia

    500 g
  • bakłażan

    8 małych sztuk
  • patison

    8 sztuk
  • papryka czerwona

  • cykorie

    2 sztuki
  • pory

    8 małych sztuk
  • boczniaki

    120 g
  • pomidory

    8 małych sztuk

Dodatkowo:

  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • gęsty jogurt naturalny

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • zioła świeże

    2 posiekane łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Marynata:

  • oliwa

    150 ml
  • sok z 1i 1/2 limetki

  • czosnek

    2 zmiażdżone ząbki
  • strąk czerwonego chilli

    1/2 sztuki
  • sos sojowy ciemny

    4 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Warzywa z grilla Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i gotową odstaw na 2-24 h do lodówki.

2. Bakłażany i patisony pokrój na mniejsze części, np. plastry czy większą kostkę. Papaję i dynię pokrój w plastry szerokie na 2,5 cm i długość ok. 10 cm. 

3. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do szklanego naczynia, skrop całość marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

4. Jogurt naturalny gęsty wymieszaj z czosnkiem, wybranymi, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.

5. Warzywa i owoce odsącz z marynaty (nie wylewaj jej!).

6. Warzywa i owoce grilluj na naoliwionym ruszcie przez 15 minut obracając je od czasu do czasu, polewając pozostałą marynatą. 

7. Podawaj je  z dipem jogurtowym i całość posyp posiekaną kolendrą. Możesz je podać w ozdobnej misie lub półmisku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat