Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z grilla
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i gotową odstaw na 2-24 h do lodówki.
2. Bakłażany i patisony pokrój na mniejsze części, np. plastry czy większą kostkę. Papaję i dynię pokrój w plastry szerokie na 2,5 cm i długość ok. 10 cm.
3. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do szklanego naczynia, skrop całość marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
4. Jogurt naturalny gęsty wymieszaj z czosnkiem, wybranymi, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
5. Warzywa i owoce odsącz z marynaty (nie wylewaj jej!).
6. Warzywa i owoce grilluj na naoliwionym ruszcie przez 15 minut obracając je od czasu do czasu, polewając pozostałą marynatą.
7. Podawaj je z dipem jogurtowym i całość posyp posiekaną kolendrą. Możesz je podać w ozdobnej misie lub półmisku.