Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa rybna z całego karpia

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Są regiony w Polsce, w których zupa rybna to obowiązkowy punkt w wigilijnym menu. Dlatego przedstawiamy szybki, prosty i sprawdzony przepis na jej przygotowanie. Będzie szczególnie pomocny dla tych, którzy jeszcze nigdy nie gotowali zupy rybnej.

Składniki:

Lista składników

woda
2 litry
karp cały
40 dag
włoszczyzna
1 pęczek
mąka pszenna
2 łyżki
śmietana 18%
100 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Dodatki:

makaron
według uznania
groszek ptysiowy
według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna z całego karpia

Karp to ryba, która zdecydowanie kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Warto zrobić z niego pyszną zupę z włoszczyzną, małą ilością śmietany i przekonać się, że w tym wydaniu także smakuje wyśmienicie!

Kroki postępowania

1

Przygotuj wszystkie składniki. Do świątecznej zupy doskonale nada się karp lub szczupak.

Krok 1 - Zupa rybna z całego karpia foto
2

Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotuj wywar. Gotowy przecedź, a zawartość – rybę i warzywa pokrój na małe kawałki i odłóż na bok do miseczki.

Krok 2 - Zupa rybna z całego karpia foto
3

Gotowy wywar zapraw mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru.

Krok 3 - Zupa rybna z całego karpia foto
4

Zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 4 - Zupa rybna z całego karpia foto
5

Podawać w kokilkach lub miskach, do których włóż wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę możesz wzbogacić domowym makaronem, łazankami lub groszkiem ptysiowym.

Krok 5 - Zupa rybna z całego karpia foto

Zupę do podania możesz posypać świeżym lub suszonym koperkiem lub natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 04.01.2015 07:26
Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
syletita 16.12.2014 12:11
Zapewne przepyszna. My robimy nieco inaczej :)
aginaa 13.12.2014 19:51
pyszna zupka
norweska20 05.12.2014 23:10
z takich składników chętnie bym zjadła zupkę
Skotka 05.12.2014 22:02
Musi być pyszna:)
Czarnula666 05.12.2014 21:38
Mój mąż robi przepyszną. Napisze przepis jak ugotuje znowu :)
Kuchnia Marty 05.12.2014 19:19
Bardzo apetycznie wygląda! Uwielbiam zupy rybne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak