Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna z całego karpia
Karp to ryba, która zdecydowanie kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Warto zrobić z niego pyszną zupę z włoszczyzną, małą ilością śmietany i przekonać się, że w tym wydaniu także smakuje wyśmienicie!
Kroki postępowania
Przygotuj wszystkie składniki. Do świątecznej zupy doskonale nada się karp lub szczupak.

Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotuj wywar. Gotowy przecedź, a zawartość – rybę i warzywa pokrój na małe kawałki i odłóż na bok do miseczki.

Gotowy wywar zapraw mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru.

Zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać w kokilkach lub miskach, do których włóż wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę możesz wzbogacić domowym makaronem, łazankami lub groszkiem ptysiowym.
