Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vege Lasagna

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 duży
cukinia 1 duża
papryka 2 sztuki
czarne oliwki
bazylia
oliwa
sos beszamelowy 500 ml
przecier pomidorowy 500 ml
czosnek
sól
pieprz
płatki Lasagne
mozarella 1 kulka

Przepis i sposób przygotowania na: Vege Lasagna

Zaczynamy od sosu beszamelowego (ja robię tak: zaczynam od zagrzania mąki na suchej patelni, następnie dodaję masło i powoli wlewam mleko cały czas mieszając, doprawiam solą pieprzem, gałką muszkatołową, do dań włoskich dodaję czosnek i oregano lub bazylię).

Następnie cukinię i bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. To samo robimy z papryką.
Przecier pomidorowy miksujemy z czosnkiem i doprawiamy do smaku.
Dno płaskiego żaroodpornego naczynia natłuszczamy i wykładamy płatkami lasange - nie trzeba ich gotować (nie jest to konieczne, można od razu układać warzywa). Wlewamy część sosu beszamelowego. Następnie warstwami układamy warzywa, każdą warstwę zalewamy na zmianę sosem pomidorowym lub beszamelowym, ale kończymy beszamelem.Na wierzchu układamy ser mozarella pokrojony w plastry. Zapiekamy mniej więcej 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Właściwie panuje pełna dowolność w doborze warstw - można jeszcze dać grzyby, szpinak, ziemniaki, pomidory, mięsożercy mogą dorzucić warstwę mięsną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 17.06.2013 14:06
chętnie spróbowałabym Twojej lasagni ;)
joanna__s 17.06.2013 11:34
I taką lasagne mogłabym jeść i jeść.
Bernadeta1 17.06.2013 11:30
bardzo smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak