Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini ze szpinakiem zapiekane w pesto bazyliowym
mąkę jaja sól i łyżeczkę oliwy zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy małe kwadraciki.
Farsz:
Osmażamy z łyżeczką oliwy, solą,pieprzem i dwoma ząbkami czosnku szpinak. Czosnek musi być bardzo drobno pokrojony lub zblędowany. Ser feta należy przemielić przez maszynkę. Przestudzony szpinak mieszamy z serem fetą. Nakładamy farsz na kwadraciki. Górny róg odgiąć do tyłu, a boczne rogi zlepić z przeciwnej strony. Gotowe tortellini wkładamy do gotującej się wody i gotujemy ok 5 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy zalewamy w durszlaku zimną wodą. Przesypujemy do miski mieszamy z pesto, następnie zapiekamy w piekarniku przez ok 10 min w temperaturze ok 180 stopni.
Smacznego:)