Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem
Włoski obiad na zielono! Do przygotowania tagliatelle ze szpinakiem najlepiej użyj 1 opakowania (o pojemności 250 gramów) makaronu tagliatelle verdi, który produkowany jest z pszenicy durum z dodatkiem szpinaku. Oprócz obecności w makaronie, mrożony lub świeży szpinak (z opakowania 150 gramów) znajdzie się też na patelni. Jeszcze tylko czosnek, śmietanka, przyprawy i już można zajadać się tagliatelle ze szpinakiem.
Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Czosnek obieramy z łupinek, siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i mieszając smażymy około 3 minutki.
Dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy kilka minut dokładnie mieszając. Do szpinaku dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Podgrzewamy mieszając ciągle do rozpuszczenia się kostki i połączenia składników.
Makaron przekładamy do garnka , dodajemy sos szpinakowy i delikatnie mieszamy aż cały makaron będzie otoczony sosem.