Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzieci uwielbiają je na słodko, natomiast ci starsi równie chętnie sięgają po wytrawne wersje popularnych na całym świecie naleśników. Koniecznie wypróbujcie przepis Doradcy Smaku na naleśniki na słono i zachwyćcie się bogactwem smaku. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • mąka

    3 szklanki
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • kabanos

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów
  • szpinak świeży

    1 garść
  • boczek wędzony

    1/2 opakowanie
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • jogurt naturalny

    150 mililitrów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • kolendra

    1 pęczek
  • papryczka chili

    1 sztuka

Do smaku

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1-2 szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    1-2 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1-2 szczypta
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    1-2 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Naleśniki na słono to wyjątkowa propozycja będąca alternatywą dla naleśników na słodko. Sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad, co w przypadku naleśników słodkich nie jest takie oczywiste. Te z dodatkiem dżemu czy słodkiego twarogu traktujemy często jako deser. W tym przepisie naleśniki na słono wypełnione zostały farszem z boczku, szpinaku, sera i innych wyrazistych w smaku dodatków. Dzięki temu, naleśniki na słono są bardzo aromatyczne i pyszne! 

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

2. Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.

3. Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

5. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.

Niezależnie od tego, czy wybierasz się na piknik, przygotowujesz szybką kolację czy organizujesz lunch, naleśniki na słono są wspaniałym pomysłem! Przygotowując ten przepis, zaserwujesz swoim gościom i rodzinie kolorowe danie, pełne smaku i aromatu. A wydawać by się mogło, że to tylko wszystkim dobrze znane naleśniki.

Więcej przepisów na naleśniki na słono i nie tylko, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - PRZEPISY NA NALEŚNIKI 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ben-ka 15.01.2019 16:35
Rewelacja ! Uwielbiam naleśniki na wytrawnie.
bietka 03.09.2018 20:23
Bardzo smaczne naleśniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat