Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzieci uwielbiają je na słodko, natomiast ci starsi równie chętnie sięgają po wytrawne wersje popularnych na całym świecie naleśników.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • kabanos

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów
  • szpinak świeży

    1 garść
  • boczek wędzony

    1/2 opakowanie
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • jogurt naturalny

    150 mililitrów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • kolendra

    1 pęczek
  • papryczka chilli

    1 sztuka

Do smaku

  • sól ziołowa

    1-2 szczypta
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1-2 szczypta
  • sól morska

    1-2 szczypta
  • pieprz ognisty mielony

    1-2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.

Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.01.2019 16:35
Rewelacja ! Uwielbiam naleśniki na wytrawnie.

bietka

03.09.2018 20:23
Bardzo smaczne naleśniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat