Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajka
2 sztuki -
mleko 3,2%
1,5 szklanki -
mąka
3 łyżki -
ząbki czosnku
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
pomidor
1 sztuka -
kabanos
2 sztuki -
olej rzepakowy
200 mililitrów -
szpinak świeży
1 garść -
boczek wędzony
1/2 opakowanie -
ser pleśniowy
100 gramów -
jogurt naturalny
150 mililitrów -
kapary całe Smak
20 gramów -
kolendra
1 pęczek -
papryczka chilli
1 sztuka
Do smaku
-
sól ziołowa
1-2 szczypta -
Pieprz kolorowy- MŁYNEK
1-2 szczypta -
sól morska
1-2 szczypta -
Pieprz ognisty mielony
1-2 szczypta
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.
Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.
Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.
Komentarze (2)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
ben-ka
15.01.2019 16:35bietka
03.09.2018 20:23